mr.sc. Nensi Radulovic, prof.
Expert of European Union policy
&
Foreign and Internal International Policies Relations
Posts in Članak
Recenzija Samsung Galaxy S 23 Ultra
29th travanj 2023
1,051

Razlozi za kupnju: promjena mobitela, Samsung promocija (uz kupnju mobitela, poklon sat), https://www.samsung.com/hr/offer/epic-offer-2023/ odlične specifikacije kamere ili nešto drugo?

Ako mene pitate, da li je to novi Note, reći ću vam: DA (veliko da), zato jer ima sve performanse Galaxy Note serije. U usporedbi sa legendarnim Note 4, čak mu je veličina ekrana ista sa ravnim rubovima, ne baš kao na Note seriji, ali može vizualno proći kao e-bilježnica neke japanske Traveler’s Notebook veličine. Postoje fanovi Note serije, u koje spadam i to je osnovni razlog za odabir S 23 Ultre. Kao korisnik Galaxy Note 9 čekala sam da iziđe novi model izvrsnih performansi sa AI (Artificial Intelligence) i softwerom sa višegodišnjom nadogradnjom. Kada je izišao u prodaji, dilema oko kupnje nije bilo.

Priča ide ovako: u promotivnom periodu, jer se najviše isplati, odnosno u cijenu mobitela dobiva se Galaxy Watch 5 u dvije varijante 40 i 44, kupujem zeleni S 23 Ultra. Za Galaxy sat se registriram preko mobitela na Samsung.com stranicama (registracija preko PC-a nije moguća) i zapnem kod upisivanja broja telefona (nejasne upute). Ljudi moji, Samsungovci su me oduševili brzinom i kvalitetom odgovora. Započneš chat, odmah se jave, daju ti precizne upute, zum-zum i riješiš problem. Dakle, nisu to razgovori kao sa operaterima, kada postaviš pitanje, odgovaraju nezainteresirano i bez konkretnog odgovora. Sve pohvale, Samsung ekipa, zakon ste! Sat se ne dobiva pri kupnji mobitela, za njega se registrirate i dobijete ga u neko dogledno vrijeme, ali o tome ću vam pričati kada ga dobijem. Galaxy sat kojeg već koristim godinama sam postavila putem bluetootha sa mobitelom, vrlo glatko je sve prihvatio. Putem WiFi mreže sam S 23 Ultru povezala sa Samsung televizorom i Samsung tabletom, preko bluetootha povezala sa autom, preko kabela povezala sa kompjuterom za korištenje Samsung Desktop Experience, odnosno sa DeX podrškom i sve je išlo brzo i jednostavno.

U paketu sa mobitelom se dobiva samo kabel za prijenos podataka. Preuzela sam sa službene trgovine aplikacija na oba mobitela Smart Switch aplikaciju, na dosadašnji Galaxy Note 9 i novi Galaxy S 23 Ultra, povezala ih kabelom koji se dobiva u paketu s mobitelom i prenesla sve sa starog na novi mobitel. Kada kažem sve, mislim na sve aplikacije sa njihovim sadržajem i podatke. Sa kabelom sam prenosila radi veće brzine, druga mogućnost je prijenos preko WiFi mreže, što ide sporije. Za 20 minuta novi mobitel je bio spreman, izgledao je isto kao i stari, sve je bilo isto, uz nekoliko novih aplikacija koje se dobiju na njemu. Nema potrebe postavljati tonove zvona za pozive, sms poruke, alarm, sve sam prenesla sa starog mobitela.

Postavljanje dual sim kartice je neobično, obje kartice se postavljaju u SIM utoru jedna uz leđa drugoj, što je neuobičajeno. Po postavljanju, trebalo mi je jedan dan da otkrijem kako rade obje sim kartice. Punjača u paketu nema, niti slušalica, kao u prethodnim modelima, kažu radi očuvanja okoliša. Ako nemate punjač od ranije, morati ćete investirati u brzi Samsung punjač. Žičane slušalice nisam mogla uključiti, jer više nema utora za slušalice. Ali, domislila sam se kako i dalje koristiti odlične žičane Samsung slušalice. Povezala sam ih preko USB Tip-C kabela sa S 23 Ultra. Mobitel ima snažan i kristalno jasan zvuk, pruža vrhunski užitak za slušanje muzike. Mobitel više nema niti utor za dodatnu memorijsku karticu, ali postoje modeli sa više memorije, do 512 GB.

U postavkama se definira koje društvene mreže ćete koristiti istovremeno sa oba broja telefona. Znači imate dva whats up-a, dva viber-a, dva facebook-a, dva messengera. Dok poruke sa društvenih mreža sa obje sim kartice rade on time, sms poruke sa druge sim kartice se ne primaju istovremeno. Proučila sam forume na temu kako se sms poruke sa oba broja ne dobivaju istovremeno, odnosno većina korisnika ne može doći do sms poruka sa drugog broja. Zapravo sms poruke na oba telefona rade, ali na poseban način. Sa dva prsta se otvori gornja roletica na telefonu i pojavi se opcija izbornika oba telefona i obje Internet mreže. Kada se postavi jedna mreža, otvaraju se sms poruke sa tog broja, kao i aplikacije, pr. A1 aplikacija ( za kontrolu potrošnje, što je važno) radi sa tog broja kao i sve ostale. Zaključno, ovaj mobitel daje više mogućnosti za rad. On jeste poslovni mobitel, mali tablet, odnosno phablet.

Žičane slušalice koristim iz dva razloga. Prvi je jer preferiram žičanu vezu, ne brinem da li sam izgubila slušalicu, ne brinem o punjenju (pomalo me nervira punjenje svih uređaja svaki dan, podsjeća me na nekadašnje Tamagotchi digitalne igračkice za djecu. Drugi razlog je moj hobi, praćenje znanstvenih istraživanja. Znanstvenici, fizičari su vezano uz opasnost od korištenja mobitela zaključili da se zvuk bezžičnim slušalicama ne prenosi direktno u oba uha, nego samo u jedno, a signal se prenosi kroz glavu u drugo uho. Postoji i znanstveni savjet oko uspostave poziva koji koristim godinama. Kada se poziva nekoga, telefon se ne drži na uhu jer to nije fiksni telefon! Mobitel se drži do uspostave poziva u ruci i tek onda prinosi na uho, jer je u trenutku uspostave poziva emisija radiovalova najveća. Mozak treba čuvati.

Sve ostalo funkcionira kao i na prethodnim modelima. Veliki zaslon od  6.8″ ima širok spektar boja (16 M dubine boje) i razlučivosti, odlično reagira na dodir, funkcionalnost upravljanja uređajem putem otiska prsta pruža vibrirajući feedback. Kukcanjem na zaslon otvara se ekran sa šifrom, otiskom prsta, prepoznavanjem lica ili uzorkom. Dimenzije mobitela su: 162 x 75.5 x 8.5 mm. Veliki ekran je ugodan za gledanje videa, igrica, pregleda društvenih mreža i svaki rad. Ima snažno pozadinsko osvjetljenje koje ga čini jasno vidljivim i u veoma svjetlom okruženju, kao što je to recimo prilikom korištenja na jakom suncu.

Kamere su puno jače, sa puno mogućnosti uređivanja slika. Glavna kamera ima 200 MP, druga kamera ima 3x zoom sa 10 MP, treća ima 10x zoom sa 10 MP, širokokutna kamera ima 12 MP i selfie kamera ima 12 MP. Glavna kamera ima digitalni zum do 100 x, uređaj predlaže i savjete kako se snimaju zvijezde noću. A da može uvećati i približiti svašta, zaista je fascinantno, neusporedivo sa ikojim drugim mobitelom do sada. U daljini se može jasno vidjeti svaka travka, ptičice, svi sitni detalji u prirodi tako jasno; oduševiti će svakoga. Pet istaknutih kamera na poleđini lijepo izgleda, ali je maskica je neizostavna, iako mi je žao jer mobitel dobro sjeda u ruci i jako lijepo izgleda. Novitet u fotografijama je što možete sa fotografije ukloniti što želite ili izrezati što želite u zasebnu fotografiju. Primjerice slikate više osoba, jednu olovkicom zaokružite i izvučete iz te slike u zasebnu ikonu, šaljete ju, stavite u galeriju ili slično. Noćne slike ispadaju vrlo jasno vidljive.

Ne znam kako Leica kamera, odnosno Leica leće slikaju na najnovijem Xiaomi mobitelu, da kažem da je ovaj mobitel jači u kameri. Leica je tvornica leća koja je imala veliku popularnost i bila u kategoriji najboljih leća za fotoaparate godinama. Ako imate iskustva, ostavite komentar.

Olovkica je puno čvršća od prethodnih S pena, nalazi se na suprotnoj, lijevoj strani od uobičajenih. Njezine performanse su standardne. Bilježnica nema puno template podloga, nema kalednara, planera, slikica, kao na prošlim Note serijama, ali se mogu nadograditi u Samsung Store. Olovkom možete pisati i crtati u kalendaru, što nije neka novost, kao i dodavati svakom događanju mali stickers, stickersi se mogu nadograđivati, što preporučam. Olovkicom možete crtati i pisati po slikama. Nestala je bitna značajka olovkice da se njome skrola po društvenim mrežama kada se prisloni uz donji rub ekrana, što je bilo vrlo korisno i ne znam zašto su to izbacili. Za nove korisnike ove serije, interesantno je da sa olovkom možete slikati tako da mobitel postavite negdje u prostor i zračnom naredbom okinete sliku. S olovka pruža opcije prevođenja riječi u tekstu, odnosno na aplikacijama, izrezivanje teksta i spremanje, izdvajanje teksta, povećalo i  mnoštvo igrarija.

Samsung edge panel je vrlo koristan, možete ga postaviti na bilo koje mjesto na desnoj strani ekrana i putem njega imati brz pristup aplikacijama ili imati prečice za razne radnje. Posebno korisnim mi se do sada pokazao panel sa najvažnijim telefonskim kontaktima koje pozivam (obitelj na prvom mjestu, kako i treba biti), bilježnice, kamera i ostalo. Imate mjesta za nekoliko panela, postavite ih po potrebama.

Poruka na zaključanom zaslonu mi se uvijek sviđala na Samsungovim modelima. Ostavim ICE broj nadajući se da će ga neki pošteni nalaznik vratiti, ako se izgubi  ili u hitnoj potrebi nazvati ICE broj na ekranu. Mislim da je koristan i kod osoba sa zdravstvenim problemima, da postave dijagnozu i krvnu grupu na zaslonu za eventualnu hitnu medicinsku intervenciju. Ekran dozvoljava dosta teksta za postavljanje.

Baterija Li-Ion 5000 mAh drži kod umjerenog korištenja mobitela jedan i pol dan, moglo je i bolje. Ovaj model ima bezžično brzo punjenje. Ponekada zaboravim napuniti sat kod kuće, sa Ultrom je ovo ništa lakše, sat se postavi na sredinu stražnje strane mobitela i punjač se aktivira tako da mobitel postaje punjač za sat ili drugi mobitel ako treba. Zamislite zanimljivu situaciju, usred sastanka vaša bliska kolegica ili kolega se uspaniči jer joj se prazni mobitel, a nema punjač i ti joj ponudiš svoj mobitel da na njemu malo dopuni bateriju dok ne dođe do punjača.

Ako niste imali Note mobitel, S 23 Ultra će biti revolucionaran preokret za novog korisnika, jer njegove mogućnosti su daleko iznad vaših očekivanja. Uvijek iznenadi nekim novim potezom, ubaci se sa nekim savjetom kada otvorite neku opciju. Radi vrlo glatko i brzo, na dodir odlično reagira. Kada ga kupite, prvi dojam se sažima u ljepoti ekrana (rezolucija ekrana je 3088 x 1440), bojama, ergonomiji uređaja; drugi dojam se odnosi na jake podražaje (vibriranja, otiska prsta, zvuka uređaja, muzike, tonova), tako da ste već u startu iznenađeni koliko je ovaj uređaj drugačiji od drugih i onih iz galaksije. Mislim da nema boljeg mobitela na tržištu, a na vama je da presudite koliko se slažete samnom.

Read more
9th siječanj 2021
2,118

Croatia was again hit by a catastrophic earthquake with an epicenter in Petrinja of magnitude 6.4 on December 28, 2020, the strongest of all earthquakes in Zagreb, Petrinja, Sisak and the surrounding area in 2020. Such a strong earthquake is rare in Europe. The town of Petrinja was reduced by 20 cm, the town of Sisak by 10 cm, the section of the earthquake was so strong that it lowered one part of the ground by 40 cm and the other by 30 cm. As a result, holes of large diameter and depth are beginning to open up in the earth, which are expanding more and more terribly. About 25,000 damaged buildings have been recorded so far.

The ground is not dormant, new earthquakes hit every half hour day and night, of weaker and stronger intensity. Petrinja, Sisak and surrounding places were apocalyptically destroyed. See the situation in Croatia on earthquake applications. This is the most severe crisis in Croatia.

Residents of other places come to help the victims, help comes from other countries, the president, prime minister, ministers, volunteers, the Red Cross, civil protection, wax are on the ground to provide people with such a normal life. Housing for victims is offered throughout Croatia, but most do not want to leave their property. There are many victims and others without accommodation, and the situation is getting worse every day due to constant earthquakes.

People need accommodation the most, mobile homes, caravans, heated tents. The winter is getting stronger, people are sleeping on the streets warming themselves by the campfire. Food is provided on the streets and in the houses, there are enough clothes. Animals and pets are on the streets, homeless, in the rain, winter and cold. Help convoys are coming from everywhere, but help will be needed for many more months this year!

The earthquake in Petrinja, which was destroyed, also affected the surrounding areas. The city of Zagreb was devastated by the March 5.4 magnitude earthquake and the damaged buildings are deteriorating more and more with each movement of the ground that has been constant since then. The damage is increasing, the needs of the people are even greater. In the capital of the country, Zagreb, the earthquakes are very strong, with rumbles, oscillations, power outages and internet, telephone interruptions. Let’s not forget the mental state of the people in the country, which is deteriorating every day. The mental picture of children is getting worse, with the Covid pandemic worsening the situation in the country.

We live in fear of an uncertain future, helping others each in their own way and seeking the help of all.

To encourage everyone, a video was made I give you my heart, my country, look at it, it contains pictures from the epicenter of the earthquake.

You can find all the information on the Internet, on the pages of world and Croatian newspapers, open www.index.hr, www.jutarnji.hr, vecernji.hr and look at the pictures, translate the text by clicking on the right side with the mouse, select the language. You will only be horrified by the information.

We appeal to good people and institutions in the world to help all the victims of the earthquake.

Below is an excerpt from the website on how to help:

https://lnkd.in/djmfHFP

https://potresinfo.gov.hr/

The Croatian government has opened an official account to help-

Donations of financial resources for payers outside the Republic of Croatia are paid to the account of the Ministry of Finance with the Croatian National Bank (foreign payments instructions):

Account No: HR12 1001 0051 8630 0016 0

Bank: Croatian National Bank, Trg hrvatskih velikana 3, Zagreb 10000, Croatia

BIC (SWIFT) Code: NBHRHR2XXXX

Beneficiary: Republic of Croatia – Ministry of Finance, Katanciceva 5, 10000 Zagreb, Croatia

Remittance Info – Remarks: Earthquakes aid

More information can be found on the official website of the Government of the Republic of Croatia:  https://vlada.gov.hr/earthquake-relief/31187

In cases of bringing humanitarian aid from abroad, including individual aid, we instruct donors to deliver it in the period from 08.00 to 20.00 to the address Avenija Dubrovnik no. 15, Zagreb Fair, Pavilion no. 6 in Zagreb, and before setting off to submit data to e-mail: occz@civilna-zastita.hr

All additional and necessary information about receiving humanitarian aid can be obtained at tel. +385 99 494 1364

Bids for donations of equipment, machinery, construction materials or the provision of necessary services can be sent to the e-mail address: potres.petrinja@mup.hr

More information can be found on the official website of the Ministry of the Interior Directorate of Civil Protection

https://civilna-zastita.gov.hr/vijesti/vijesti/humanitarna-pomoc/3351

Pomoć koja je dosad stigla po zemljama EU-a i Turske koja je članica mehanizma EU-a za civilnu zaštitu

Thank you all, pray for us!

Read more
Post-covid period prilagodbe digitalizacije bilješki iz Moleskine i Oxford rokovnika
18th lipanj 2020
2,482

Bilješke, rokovnici i planeri su neizostavan dio studiranja, vođenja poslova i privatnih bilježenja. Još ne tako davno nosile su se bilješke posvuda u torbama. Tijekom cijelog obrazovanja zapisivali smo predavanja i nosili tekice, sa sobom u torbi. Tijekom poslovne karijere, zapisujemo u rokovnike, planere i držimo ih u uredu. Izvan ureda poslove ne možemo obaiviti jer nam nedostaju informacije koje ona sadrže, ali ih možemo ponjeti sa sobom, zatim se mogu izgubiti ili zametnuti, pa ih zaboraviti ponjeti na posao. Kako se mijenjaju vremena, tako se treba i prilagođavati. U post-covid periodu mijenjaju je metode rada, digitaizacija i povezivanje putem inetrneta je presudno za studiranje, poslovanje i prijateljska druženja. Primorani smo prilagoditi sebe i svoj rad novim alatima i instrumentima rada.

U ovom tekstu namjera mi je poučiti one koji nemaju iskustva kako digitalizirati bilješke u malo vremena i sa minimalnim ulaganjima i pohraniti ih u mobtel. Kako ih koristiti u mobtelu, na računalu i u papirnatom obliku. Ključna riječ je besplatna usluga. Ovo je samo jedna u nizu tehnoloških čuda koje imate na raspolaganju i sa kojima će vam sve biti jednostavnije.

Kako rekoh, u današnjem tehnološkom vremenu uz minimalne investicije moguće je sve nositi u mobitelu po modelu: skeniraj bilješke, ubaci slike, složi foldere, pohrani u oblaku, podijeli mailom ili putem dokumenata, whatsapp aplikacije ili drugim digitalnim putem s drugima. Recimo hipotetski da pripremate prezentaciju u uredu ili pred klijentima, što je jedna jednosatvna radnja. Pripremite materijale i onda može poći po zlu u tehničkom dijelu realizacije. Putem digitalizacije, možete svojim korisnicima poslati prezenatciju unaprijed u digitalnom obliku, bez flipcharta, projektora, pokazivača i drugih pomagala, a ako imamo u vidu na post-covid promjenu poslovanja, onda je ovakav vid poslovanja i neophodan. Predlažem vam da skinete apikacije na mobitel. Proučite kako se koriste i krenete u rad. Možete poći od nulte točke ili digitalizirati već postojeće  ili stare bilješke. Digitalizacija starih i važnih bilješki i njihovo pohranjivanje u mobitelu putem aplikacija me oduševljava i predlažem ju i vama. Ona osigurava višu razinu produktivnosti u poslu kada imate sve važne upute, bilješke, skice i sl. uz sebe u mobitelu jer omogućuje brzo i kvalitetno rješavanje zadataka. Osobno sam godinama koristila digitalne bilješke putem Evernote aplikacije. Kada je Evernote omogućio proširenja za Moleskine bilježnice, to je bilo pravo veselje. Evernote pruža širok raspon usluga i mogućnost za suradnju sa urednicima aplikacije, što mene osobno veseli. Moleskine su funkcionalne tekice sa puno papira visoke kvalitete i velikim đepom na poleđini. Mali rokovnici uvijek lijepog izgleda za svaku priliku i potrebu. Uz Evernote aplikaciju Moleskine bilješke se nose digitalizirane u mobitelu. Uz mobitel, dostupne su i na računalu i tabletu, tako da ste uvijek u mogućnosti uzeti bilješku, urediti ju, slati nekome, prekonvergirati u PDF format i koristiti druge dostupne alate. Obrnutim putem, bilješku možete bilo kada i gdje uraditi, pohraniti, potom ju isprintati i umetnuti u rokovnik, planer ili bilježnicu.

Iza Moleskinovog spajanja uslijedila su neka nova. Osim Moleskine bilježnica u Hrvatskoj su dostupne i Oxford bilježnice. Razlika je u tome što Oxford bilježnice imaju označene rubove za skeniranje i one se digitaliziraju putem Scribzee aplikacije. Oxford tekice su povezive preko Scribzee sa Evernote aplikacijom što znači da možete zajedno nositi u mobitelu digitalne Moleksine i Oxford tekice. Obje tekice možete naručiti preko interneta gdje se prodaju razne vrste, od kojih ćete zasigirno izabrati nešto za sebe. Kvaliteta papira je visoka što je recimo meni ključno kod odabira i ima dovoljan broj papira.

Oxford i Moleskine original notebooks

I što više, usluge digitalizacije su besplatne. Potrebno vam je odvajanje vremena za učenje kako digitalizirati tekice i kako ih koristiti. Rado ću vas poučiti, ako se pokaže daljnji interes (ostavite komentar). Možete proći i Bullet journal 2020 tečajeve i primjeniti ih na tekice Moleskine ili Oxford. Imate li slična iskustva sa digitalizacijom? Naučite me nešto novo da se zabavim.

Linkovi:Evernote aplikacija: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.evernote&hl=hr

Scribzee aplikacija: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.hamelin.wanapp&hl=hr

Moleskine bilježnice: https://gb.moleskine.com/en/

Oxford bilježnice: https://www.my-oxford.com/int-en

Read more
Samsung Galaxy Watch Active 2 recenzija
11th prosinac 2019
2,571

Samsung Galaxy Watch Active 2

Osnovne značajke Pametni sat dolazi u četiri boje boje, težine je 42 g., AMOLED displeja veličine 1.4 incha ili 44 mm, staklo je Gorilla, rezolucije 360×360 piksela sa vrlo oštrom i jasnom slikom. Procesor je Exynos 9110 Dual core 1.15GHz, Operativni sustav je Tizen OS 4.0. Spajanje je omogućeno putem 5.0 Bluetooth. Memorija ima kapacitet 768MB RAM-a i 4GB interne memorije. Od navedenih 4GB memorije, 3GB je slobodno za glazbu, slike, dodatne aplikacije i slično. Baterija ima kapacitet 340 mAh, puni se 1-2 sata, uz prosječno korištenje traje 3 dana. Baterija je Lion i ne može se ukloniti. Povezivanje sa internetom je putem mobitela, WiFi mreže 802.11,b/g/n ili NFC. Sat je kompatibilan sa Samsung galaksijom, android mobitelima, iPhone 5 i iOS9+ . Na prvi pogled izgleda iznimno elegantno, pogotovo ako usporedite sa Samsung Galaxy Watch Active 1. Za razliku od prethodnika, model 2 nema vanjsku zaštitu na displeju. Slika na satu je kristalno jasna, mogućnosti koje ovaj sat pruža su vrlo široke.  

Karakteristike sata

U kutiji se nalazi sat, kožna narukvica 20 mm koja vrlo ugodno prijanja uz kožu i usb punjač koji ima manji magnetski kružni punjač. Boju narukvice moguće je po želji mijenjati, koristeći mali gumbić na poleđini narukvice (v.sliku). Sat nije težak na ruci. Za one sa manjim zglobom, sat može loše sjedati na ruci, odnosno ne prijanjati sasvim uz zglob ruke, kako je to bilo sa prethodnikom od 42 mm. Ovaj sat ima više ugrađenih senzora: akcelerometar, žiroskop, barometar, HRM, ambijentalno svjetlo. Vodootporan je, kada ide pod vodu potrebno je ručno uključiti modus vode. Prvi utisak sata je njegov veliki blistavi ekran, za razliku od prethodnika nema na obodu sata vanjski kružni rub koji se okreće radi čega je tanji, a time i elegantniji na ruci. U ovom modelu ugrađen je elegantan digitalni okretač oko zaslona koji služi za navigaciju. Sat je osjetljiv na vanjske utjecaje kao grebanje, otisci prstiju i slično. Zaslon treba redovito brisati mekanom krpicom, jednako kako se briše Infotainment kod pametnih automobila. Nije neki nedostatak, ali je daleko osjetljiviji od prethodnika. Oduševljava spikerfon sa lijeve strane sata, kojeg prethodnik nije imao. Putem spikerfona moguće je koristiti i Bixby usluge. Sa desne strane ekrana nalaze se dva gumba, donji za otvaranje i donji za zatvaranje sata i izlazak iz aplikacija. Sat se otvara i zatvara putem dva gumba na desnoj strani sata ili dvostrukim klikom na displej sata. Iskorištenost baterije je vidljiva otvaranjem roletice na satu, jednako kao i na mobitelu, a iskorištenost je vidljiva i u aplikaciji Galaxy Wearable. Na zaslonu sata dobivaju se sve sinkronizirane informacije sa mobitela: poruke (sms, Viber, WhatsApp), e-pošta, telefonski pozivi i ostalo. Na svaku je moguće odgovoriti sa sata, unijeti ponuđene automatske odgovore na poruke, ubaciti emoji ikone ili snimiti glasovnu poruku. Iz aplikacije imenik, moguće je pozivanje kontakata kao i javljanje na pozive sa sata. Pozive može uspostaviti i Bixby. Obzirom da se pozivi i poruke automatski sinkroniziraju, na poruke ili na poziv može se odgovoriti sa sata ili sa mobitela. Sat nudi opcije sleep mode, air mode i opciju korištenja u kinu ili kazalištu u okviru koje pruža podesivost na 1-4 sati odgode aktivnosti na satu. Obavijesti od aplikacija (kalendar, e-mail, WhatsApp, Viber, You Tube, poruke, alarm, vremenska prognoza, aktivnosti) na satu i mogu se ručno podesiti. Kamera sata se može koristiti zajedno sa mobitelom uz aplikaciju Upravljanje kamerom. Sat ima lampu koja radi u tri razine, dodirom ekrana svjetlost lampe je moguće pojačavati. Ova mogućnost je zanimljiva za otključavanje vrata u mraku. Sat ima GPS, pa određuje razne lokacijske koordinate. Na satu postoji SOS opcija, u svim aktivnim i neaktivnim modusima sa tri klika na donji gumb (koji otvara sat) šalje se automatska poruka ili poziv na sos kontakt. Taj kontakt može biti i hitna služba, ako je uključen GPS, lokacija sata se nalazi vrlo jednostavno. Ukoliko se koristi LTE, mobitel ne treba biti u dometu sata, a sve će biti dostupno na satu: glazba, slike, kontakti i sl. Ako se sat povezuje sa LTE, mogu se koristiti i slušalice za glazbu putem povezivanja sa Samsung računa ili Spotify uslugom. Na hrvatskom tržištu dostupna verzija je povezivanje putem Bluetooth-a u rasponu od 100 m, nedostatak je kratki domet sa mobitelom ili se moguće spajanje na dostupne wifi mreže. Aplikacija Galaxy Wearable Prije prvog pokretanja sata potrebno je instalirati aplikaciju Galaxy Wearable na mobitel. U mobitelima iz Samsung galaksije, aplikacija postoji predinstalirana i sama će se pokrenuti kada se napuni baterija na satu. Na satu je moguće direktno personalizirati sve mogućnosti, no daleko je ugodnije isto podesiti na aplikaciji. Ono što je impozantno, putem aplikacije je dostupan širok raspon izmjene sučelja sata i podešavanja svih postavki sata. Postoji više verzija izgleda sata u aplikaciji, koje se dijele u kategorije: klasičan, minimalistički, moderan, informativni. Nadalje zaslon sata je podesiv s obzirom na: zdravlje, fokus na vrijeme, prstene i prikazano. Uz navedeno, moguće je zaslon podesiti putem postavljanja slika iz galerije. Na svakom dijelu zaslona, dodatno je moguće podesiti pojedine postavke opće i pojedinačno, odrediti mjesto gdje će se nalaziti pojedina ikona i sl. Poseban modni dodatak je opcija uparivanja izgleda zaslona sata sa tkaninom i bojom koju vlasnik sata ima na sebi. Ovaj sat ostavlja puno prostora za kreativnost. Na sat je moguće pohraniti glazbu i slušati pjesme u pokretu, jednako kao i koristiti galeriju slika sa mobitela.   Smart Things aplikacija Sat će se automatski ili ručno povezati sa Smart Things aplikacijom, zajedno sa ostalim uređajima koji se nalaze upareni u ovoj aplikaciji, što osigurava dinamičko upravljanje. Ovaj model sata ima GPS koji se koristiti jednako kao i na mobitelu: za lociranje, povezivanje, dijeljenje lokacije i ostale opcije. Ova aplikacija omogućava korisniku da ima svu uparenu pametnu tehniku pod osobnim nadzorom.   Aktivnosti Sat putem senzora prepoznaje neaktivnost, na koju zvukom i slikom šalje upozorenje tražeći korisnika da se pokrene. Za postupanje po upozorenju, javlja vizualnim i narativnim ohrabrivanjem: sjajno! Svaku aktivnost i  neaktivnost zabilježiti će i izvijestiti putem grafičkog prikaza na dnevnoj, tjednoj, mjesečnoj ili razini. Cilj je poticanje na aktivnost kako bi se korisnik bolje osjećao i na zdraviji način provodio život. U ovoj kategoriji sat je prigodan za osobe koje provode puno vremena u obavljanju statičkih poslova, dugog sjedenja za stolom i slično. Sat ima automatski pedomjer, brojač pređenih koraka, sa ciljem poboljšanja zdravijeg života korisnika.   Praćenje spavanja Sat se može nositi tijekom spavanja. Prati kvalitetu i tijek spavanja općenito i zdravstveno će upozoriti na poremećaje spavanja kao što je apnea. Za vrijeme spavanja obrađuje podatke o korisniku: REM faze spavanja, sate laganog ili dubokog sna, stanke u spavanju. Po završetku spavanja, sat daje narativni i grafički prikaz prospavane noći.   Praćenje vježbanja i fitness Sat automatski prepoznaje vježbanje kroz ponuđene moduse: hodanje, bicikliranje, plivanje, trčanje, veslanje, treniranje u teretani i druge. Vježbanje je omogućeno u povezivanju i interakciji sa drugima, putem aplikacija: Endomondo,  Strava, Swim, Spotify, Fitness Pal i dr. Po završetku vježbanja i fitnessa, sat izračuna trajanje vježbanja, dinamiku i rezultate koje mjeri dnevno, tjedno, mjesečno, odnosno sukladno postavljenima.   Samsung Health aplikacija i praćenje zdravstvenog stanja U aplikaciji mjerenja razine stresa, sat mjeri razinu stresa organizma i pokazuje tehnike za opuštanje i disanje za smanjenje stresa i opuštanje. Ujedno daje upute za vježbanje opuštanja u trajanju od 6 do 10 minuta. Osam fotodioda na poleđini sata prati otkucaje srca i mjeri elektrokardiogram i puls. Šalje upozorenje korisniku ukoliko izlazi iz normalnih referentnih vrijednosti otkucaja srca. Na taj način prepoznaje atrijske fibrilacije koje mogu biti zdravstveno opasne ako se ne uoče na vrijeme. Mjerenje otkucaja srca moguće je podesiti od svakih 10 minuta na duže razdoblje. Osim navedenog, automatski upozorava ukoliko razina kisika padne ispod normalnih vrijednosti i u navedenom slučaju pruža preporuke i vodstvo kako da se poboljšate stanje smanjenog dotoka kisika u stanice. Putem aplikacije i senzora, sat mjeri potrošnju kalorija, te na taj način omogućava smanjenje kilograma putem reguliranja unosa kalorija na dnevnoj razini. Dakako, kao i u svemu, sat radi izračune potrošnje kalorija na više razina.   Korištenje sata Ekran sata je crne boje, kada se usmjeri prema licu, automatski očitava zaslon i vrijeme. Vanjski kotač na satu model Active 2 nema jer ima digitalni okretač na zaslonu ekrana koji se nalazi na ekranu skriven od pogleda, ali se dodirom i kruženjem prstom rotira od točke 12 sati prema točci 18 sati, jednako kako je to radio vanjski rubni kotač. Da pojasnim, putem pomicanja prsta po ekranu od gornje točke desnim rubom ekrana, pomičete aplikacije na satu. Obzirom da je sat osjetljiv na dodir, aplikacije se ponekada otvaraju na dodir sakoa ili kaputa, te je potrebno povremeno provjeriti u kojem je status sat. Sat pruža zvučne signale i zvučna upozorenja uz laganu vibraciju. U postavkama na mobitelu ili satu se personalizira sat u skladu sa korisničkim potrebama.   Prednost Veliki broj mogućnosti i personalizacije sata, aplikacija i modusa. Pristup društvenim medijima, elektrokardiogram, fitness senzori, praćenje spavanja i kretanja. Upozorenja koja streme ka kvalitetnijem stilu života korisnika. Stalna povezivost na internet. Dugo trajanje baterije.   Mana

Visoka cijena 3.200,00 kn.

Read more
Fotografije i nasljedni zapisi
23rd srpanj 2018
2,296

Dajte vi meni recite živite li brz tempo života ili samo brzo prikupljate informacije? Ponekad sjednem tako pod kraj dana sa mišlju koliko je podataka prošlo kroz moj sustav, previše ulaznih podataka koje pokušavam sve brže filtrirati i ostaviti one potrebne, njih je malo, neke zapišem, razdvojim u crtice ili u one koje ću dublje obraditi, pa tako imam listu u Filofax planeru kojeg uvijek nosim sa sobom okolo, listu koja glasi ovako: što ću raditi kad nemam šta za raditi. Na prvoj godini studiranja na Filozofskom fakultetu išli smo na tečaje brzog čitanja, kako je to samo bilo korisno. Brže pročitaš knjigu, tada smo čitali samo knjige i časopise, pa imaš mogućnosti pročitati više knjiga u manje vremena, jedna navika koja ostane zauvijek, jer brzina je kvaliteta. Naučite brzo čitati i brzo misliti, preporučam.

Umor od svega, burn out, stres i slične manifestacije ne dolaze same, mi im dozvoljavamo pristup. Tako to krene, sve radi tehnološkog napretka. Nosite fitness narukvice, pametne satove, pametne mobitele, tablete, notebook, pa još i pc u uredu i tako, po cijeli dan informacije i podaci dolaze: o događanjima, vijesti, zadaci na poslu, obitelj, djeci, Instagram pa Facebook novosti  i ine sa društvenih mreža, tko se gdje poslikao i s kim, tko je šta radio i tako to ide u krug. Čitate ih, negdje ih pospremate u mozgu, najčešće ne promišljate previše o njima jer ih je ipak previše, naravno jer se cjelokupno znanje dvostruko brže prikuplja od sredine 20. stoljeća. Što je tu sve stvaran život koji postoji samo sada i ovog trenutka, ono što je bilo je otišlo, a ono što će biti možda i neće biti. Ha, koja aporija! A gdje ste vi?

Ako tijelo pamti i sve pohranjuje u DNK, prikuplja trajno i u svaku novu jedinku prenosi sve podatke onda smo mi prijenosni uređaj koji jednako tako prikuplja podatke, ali oni su materijalni: što ste pojeli, koliko ste se kretali, od čega ste oboljevali i slično. Razmišljam ima li neko više biće koje taj usb čovjeka može uzeti i s njim nešto napraviti, nama nedokučivo. Što bi bilo kada bismo mogli vanstrukturalno mijenjati DNK strukturu? Podsjećam na znanstvenu tezu koja kaže da se u jedan gram molekule ljudskog DNK može se pohraniti 215 milijuna gigabajta, pa sad razmislite. No, vratimo se stvarnosti, imamo svoj usb u koji punimo podatke i sve što čini život, dajemo ga kroz gene našim potomcima i veselimo se: vidi ga isti deda, joj gle faca mog muža, ista ja, sličan baki i tako dalje. Jeste li generacijama kojima ostavljate DNK ostavili išta osim fotografija na kojima će moći gledati tko su svi ti ljudi od kojih se sastoje.

Hajdmo sad ovako, obećajte sebi da ćete svojim potomcima ostaviti podatke koje čovječanstvo prenosi, a rijetko promisli o tome. Uz svaku fotografiju neka pišu podaci: kada je to bilo, tko je na njima i što se događalo da ste baš nju sačuvali. Tako ćete imati zbir prošlih događanja. Onda posjednite sve koje imate žive, neka vam ispričaju sve što znaju: kakvi su bili vaši pretci, od čega su bolovali, što su radili, razmišljali i ostalo. Zašto da samo vaš DNK posjeduje takve podatke i onda ih programira sukladno tijelesnim mogućnostima jedinke. Ja vam nudim rješenje da sami pretprogramirate tijelo s pomoću podataka koje imate, da učinite napor u poboljšanju DNK strukture na svjesan način.

Fotografije! Gdje su danas: CD, USB, pc, Notebook, mobitel, cloud, google disk itd negdje pohranjene, a sa jednim nestankom struje ih više nema. Neće struje nestati jer se razvoj budućnosti čovječanstva generira na struji i potencijalima, bolje rečeno razumijevanju kvantne fizike. Općenito se u svijetu razmatraju mogućnost gdje pohranjivati sve digitalno prikupljene podatke, nekada je to mjesto bilo u arhivima i knjižnicama. Odaberite ključne osobne fotografije, zapišite na njih podatke i čuvajte ih u albumu. Ponekada fotografije isprintam u boji po 2 na stranicu i stavim u fascikl, u wordu napišem što je nama bitno i tako ih pohranim papirnato uz malo investiranja. Slike iz prošlosti površno će značiti ako ih ne opišete. Kako sam to zamislila? Otvorite album u kojem je slika vaše bake i poveći tekst kakva je ona bila žena, izgledom, zdravstveno, ponašanjem, sklonosti i sve što ste prikupili. Onda slijedi djed, pa tako slijedom napravite obiteljsko stablo, uz opsežni opis koji će poslužiti drugima. Dosjetila sam se toga jer je moj otac radio albume tako da je uz slike pisao datum i mjesto pomoću kojeg se lako vrati sjećanje. Ali što onima koji imaju sjećanje samo u DNK, a mi još uvijek ne znamo kako svjesno izvući podatke sa svog DNK usb prijenosnika, a znamo da su DNK informacije nasljedne. U digitalno doba mijenja se način čuvanja prošlosti. Negdje se pohranjuje i čuva izvan materijalnog oblika. Sve vise života je nematerijalno: prijatelji na društvenim mrežama, slike, novine, komunikacija…jesmo li tako bliže Bogu? Uvijek kada mislim o tome pada mi na pamet Nikola Tesla koji je uvidio da je stvarnost nematerijalna i da će tek šira uporaba novih izvora energije promijeniti svijet, bežična tehnologija i paralelna perspektiva će izmijeniti sliku stvarnosti. Pokušajmo zajedno promisliti, pogledajte svoj dan unatrag i saberite što je bilo materijalno a što nije. Pomoći ću vam, ja sam danas čitala svašta na internetu, dopisivala se sa ljudima koje nisam nikad vidjela. Jedan detalj glasi ovako: mnogo ljudi objavili su recept za kolač kojeg sam planirala ispeći, mogla sam stupiti u kontakt s njima i doznati trikove, sviprijatelji na društvenimmrežama odreda bili su susretljivi i ljubazni, razmijenili smo vrlo kratke podatke. Ovdje je na primjeru vidljivo kako radi globalno umreženje i prijenos informacija. Nekada sam za jedan recept trebala imati prijateljicu koja je imala recept, htjela ga podijeliti, a ako smo bile jako dobre daka bi mi i savjet. Ima li razlike nekadašnjih prijatelja od današnjih sa digitalnih mreža? Razlika je materijalna. Dolazite do potrebnih informacija u vrlo kratko vrijeme uz minimalan trud i zalaganje. Jesmo li sretniji? Da li čovjeka usrećuje raspršivanje pažnje ili fokusiranje pažnje? Postoji jedna zanimljiva teza da su djeca koja imaju malo igračaka sretnija jer na njih fokusiraju svu pažnju i razvijaju kognitivne sposobnosti. Da li je strukturalno čovjeku partner stroj ili čovjek? U kozmosu takva sklonost na drugo biće koje nije iste strukture je patološki namijenjena čovjeku. Zamislite kravu koja je isto tako zaluđena sa recimo biciklom? Zašto nema demografskog napretka kada je ljudima draži stroj? Jer ja to zovem propašću civilizacije. Sve što se upotrebljava drugačije od strukturalne koristi ima svrhu razaranja. Generacije su manje pismene, komuniciraju prethistorijski (smajlić ekipa, lol, prst gore-prst dolje, usmjerenost na vidno i slušno polje), nema razvoja jezikoslovlja, misli, promišljanja. Razmislite kakve DNK razvijate i kakve generacije odgajate! Obitelj je temelj društva, obitelj treba sjesti i razgovarati, fokusirati se jedan na drugoga, učiti, klonite se sporednih stvari u životu, sačuvajte sadašnjost za buduća pokoljenja, sve zapišite, sve sačuvajte. Sačuvajte život poslije života!

Read more
Filipov mtb biciklizam na inovativni način
4th lipanj 2018
1,663

Text is written in croatian, if wont to read about proteins in daily life do this: click with right side of mouse, choose translate, choose your languagues an wait, google will translate it for free just for you! This is the modern benefits, you have learned one of them, congrats!

Internet je mjesto koje najčešće posjećujete, mogli bismo sa sigurnošću reći da ga stalno posjećujete sa raznih uređaja, to je mjesto koje nas spaja, informira, educira, usmjerava naše interese, otkriva nam nove dimenzije, upućuje nas da je umjetna stvarnost stvarnija i zanimljivija od naših života, ali ako pretjerate bit će stvarnija i od vašeg samog života. Moderan mladi čovjek traži od života jednako dobru zabavu i socijalizaciju kakvu nudi internet i tehnika. Ima li ičega u stvarnosti zanimljivije? Ponuda je pred vama:

Biciklizam, vožnja bicikla u društvu jača organizam, održava psihičku kondiciju i dobre socijalne veze. Da vidimo koje mogućnosti imamo:

Vožnja bicikla u teretani, rezerviran termin, odraditi trening sa ili bez muzike u ušima, pratiti druge, možda nekada i nekoga upoznati i nastaviti druženje, ali vjerojatnost je manja

Voziti se polako okolo, razgledavati razne krajolike, posjećivati mjesta, rekreativno, edukativno, zanimljivo neko vrijeme, društvo je poželjno

Vožnja adrenalinska, kada sunce zalazi, mjesta sa puno kisika, visoke i duboke šume, društvo koje dinamiku određuje prema svakom sudioniku, kamere na kacigama, pauze putem, zajedničke večere, slastice, izleti, vikendi. Pitate se gdje toga ima, vidite li se u toj okolnosti, interesira vas, probali biste, makar onako da vidite o čemu se radi, pa biste razmislili, osmotrili, upustili se u pustolovinu kao poznati lik Tom Sawyer ili priča opjevana od Đorđe Balaševića sa pozitivnim završetkom?

Nikada nitko ranije nije organizirao ovakav koncept noćne vožnje biciklom, a u okviru poznatih mtb vožnji. Svaka vožnja ima dvije zadane točke: od A do B,  cilj je postići brzinu, doći na cilj prvi ili biti među prvima. U ovom konceptu mtb vožnje nema cilja određenog na način discipline. Vozači odrede unaprijed rutu, voze se lagano, dinamikom koju sami odrede, posjećuju planinarske domove, odmaraju, kreću dalje kada i kako svima odgovara. Cilj je doći kući bez imalo pozljeda, čist i opran (noćne praone auta su odlične za ovaj vid, naravno tamo gdje nemate bike park). Ovaj način mtb vožnje je osmislio, organizira i vodi Filip Radulović: http://www.radulovic.com.hr

Ima jedna udruga Night Riders Croatia, postoje dva strasna vozača Filip Radulović i Zoran Petković i postoji jedno otvoreno društvo koje pruža jedinstvene pustolovine jednom tjedno, svaki vikend i kako već nađu vremena, nema neprovjerenih informiranja, nema loših odnosa, nema financijskih interesa, free off payment – onaj termin koji vas jedini zanima na internetu. Hrvatska televizija posvetila je emisiju o Night Rider Croatia: http://magazin.hrt.hr/441592/nocni-biciklizam-na-sljemenu

Samo na Filipovoj facebook stranici  ova emisija je pregledana na današnji dan 4260 puta. Noćni vozači Hrvatske provozili su mnoge vožnje i mnogo kilometara, nisu nimalo neiskusni, upuštate se u pouzdane i stručne veze.

Pa krenimo redom:

Nabavite mtb bicikl

Nabavite lampu za kacigu, oni će vas savjetovati o najkvalitetnijim izboru u okviru vaših financijskih mogućnosti i želja

Ponesite nešto za okrijepu

Dođite na mjesto sastajanja

Što ćete prolaziti i doživjeti, pogledajte na mnogim video snimkama na You Tube kanalu: https://www.youtube.com/user/ChofDH

Svaka se vožnja snima, svaka vožnja ima svog vodiča u dvije kategorije: za početnike i sporije vozače, za napredne i luđe vozače. Ne idete sami, ne idete ne organizirano, neće vam se ništa dogoditi, svi će vas čekati, pomoći vam, zabavljati vas. Vozite se kroz najdublje šume u gradu, okolici, raznim mjestima, uvijek istim stazama.  Tijekom vožnje ćete se privikavati na mrak u prirodi, mrkli mrak, no ne brinite,  imate lampu na kacigi, imaju i drugi, put se jasno osvjetljava, a kako nema nikoga u to vrijeme putevi su prohodni. I da, spuštate se sa najviših brda u podnožja, cirkulacija tijela vam radi, srce snažno pumpa, mozak i stanice se intenzivno pune kisikom. Zašto je važan ovaj dio priče: kisik omogućuje da stanice organizma ostaju nepromijenjene  ili da se dijele samo zdrave stanice, snažne doze kisika uništavaju sve novostvorene loše stanice u organizmu, jača se općenito imunitet i obnavlja organizam, noć je sa druge stane vrijeme kada se u šumi oslobađaju prirodni plinovi iz drveća i bilja i upijate ih u sebe, prolaze vam cijelom staničnom strukturom tijela, razgrađuju se u krv i svaku poru u vama, ulaze u mozak i jačaju ga i nagone na brži rad, na brže moždane signale i impulsiranje.

Organizacija se zbiva putem facebook-a: https://www.facebook.com/radulovic.com.hr/

Vozite se, ma ne, jurite na bajku, a ostajete i dalje u on-line vezama koje više nisu nestvarne, prijatelje nalazite na fejsu ali ćete se sa njima družiti u stvarnosti i steći ćete stvarne prijatelje s kojima ćete provoditi vrlo zabavne i zdrave večeri. Ovaj je dio luksuz u današnje vrijeme socijalnih odnosa u digitalnom dobu.

Još jedna mreža koja povezuje zainteresirane, kratke priče sa druženja prenose se putem Instagram mreže: https://www.instagram.com/radulovicmtb

Zaključno prednosti su: društveni kontakti, poboljšanje zdravstvenog stanja i očuvanje kvalitete organizma, adrenalin koji pokreće stanice na brze reakcije, proći ćete mjestima koje nikada ne biste znali da postoje, razviti ćete nove skrivene sposobnosti, energija i snaga tijela će vam se povećati, imati ćete mnoge slike i video snimke koje možete pokazivati drugima, moći ćete više napraviti u privatnom i poslovnom životu, samopouzdanje će vam biti snažno, organizam će se kretati na drugačiji način iznutra i primjetiti će se izvana. Bit ćete bolje, veselije i zdravije.

Posjetite web adrese, javite se, provedite svježu ljetnu večer u najdubljoj šumi, dođite i snimite svoju priču. Sretno!

Romantično, nestvarno, nadasve posebno iskustvo, par slika stavljam, mislim da mi worpress neće dozvoliti više, sviđa vam se?

Night Riders Croatia, osim noćnih vožnji ekipa ide na sve utrke, posjećuje druge države u okruženju, biciklira i pedalira po raznim mjestima, ako želite doći u Hrvatsku izvana i odvoziti neku od vožnji, javite se na kontakte na facebook  mreži, organizirati će vam dolazak, smještaj, dinamiku događanja i povratak. Hrvatska je prelijepa zemlja, svi govore engleski pa nećete imati problema u komunikaciji. Poziv je otvoren za sve bajkere. Ukoliko želite da vas vozači bajkeri promoviraju, javite se putem facebook kontakata ili Instagrama Filipu Radulović, dogovor moguć svim kanalima komunikacije (mreže, skype, video konferencije, telefonski, osobno). Osim sponzorstva nude se i opcije B2B, pronalaženje partnera, pr. za prodaju proizvoda za biciklizam ili slične kombinacije. Ukratko sva suradnja vezana uz biciklizam je otvorena, razgovarajte i nađite zajednički cilj! S kime ćete razgovarati, ukratko i vrlo važno: Filip ima 28 godina, sa 26 je završio fakultet i poslijediplomski studij iz marketinga i komunikacija na Sveučilištu u Zagrebu, Ekonomski fakultet, ima radnog iskustva u marketingu, privatnim firmama, javnoj upravi, odlično poznaje rad i funkcioniranje javnih instituicija u RH i Europskoj uniji, ima mnoge dobre uspostavljene poslovne kontakte na najutjecajnijim mjestima u zemlji, vodio je ured za međunarodne odnose na fakultetu, radio u SRCU Sveučilišnom računskom centru, stekao visoki stupanj informatičke naobrazbe, zaposlen u Indijskoj ambasadi u Zagrebu, ukratko imate poslovnog obrazovnog mladog čovjeka za kontakt i suradnju. Zašto sam ovo navela, jer je predrasuda da se brdskim biciklizmom bave ekstremni dečki. Filip je ekstreman samo u visokom stupnju stečenog znanja, poznanstava, fizičke snage, komunikacije i diplomacije. Na LinkedIn mreži pogledajte opširnije njegov poslovni profil, komunicirajte, biti ćete zadovoljni, njegove preporuke su brojne dolaze od utjecajnih osoba. 

Read more
Proteini, vježbanje i prehrana
2nd lipanj 2018
846

Text is written in croatian, if wont to read about proteins in daily life do this: click with right side of mouse, choose translate, choose your languagues an wait, google will translate it for free just for you! This is the modern benefits, you have learned one of them, congrats!

Proteini, vježbanje i prehrana

O proteinima se sve više piše i razmišlja, svatko tko počinje vježbati naići će na tekstove i preporuke o važnosti konzumiranja proteina u izgradnji mišića i pomoći kod treniranja, dućani zdrave hrane, dućani sportske prehrane prepuni su proizvoda sa proteinima u raznim ambalažama i sa različitim cijenama. Jesu li oni baš zdravi kako stoji na njihovim deklaracijama, jesu li svi podatci baš istiniti, jeste li se zapitali? Da nemate vremena za svoj put nije istina, priznajte sebi!

Proteini vam trebaju, to je polazna činjenica. Analizirati ćemo zašto i kako da ih nađemo u prirodnom obliku.

Svaki oblik života počinje na staničnoj razini, za izgradnju stanica potreban je protein, vidite zašto je važan, on pomaže izgradnji tijela, zamjeni starih stanica sa novima, ako gradite muskulaturu, izdržljivost, snagu, a i inače, vam treba protein, bjelančevina, aminokiselina koji upravlja životom svake vaše stanice. Logična teza, zar ne? Najčešće se u nekim novim fazama života (pubertet, manjak željeza, menopauza, bavljenje sportom, oboljenje tijela i sl.) javlja intenzivniji interes i potreba za proteinima, koji bi zapravo trebao biti konstantan jer su proteini najvažnija hranjiva tvar koju morate uzimati bilo iz mesa ili drugih namirnica.

Internet i časopisi su prepuni savjeta o prehrani, pitate se čemu još jedan, e pa zato jer je drugačiji i polazi od osnovnih ljudskih potreba. Svi ti savjeti nisu pretjerani, hrana današnjeg čovjeka se radi zagađenosti ekosfere tretira kemijski, unosi u organizam bez prethodnog čišćenja kemijskog tretiranja, modificiranja i inih modernih načina uništavanja života. Potrebno je pratiti kako se hraniti današnjim lošim proizvodima i pri tome ne razboliti. Ovaj je tekst samo doprinos tome. Jedno istraživanje u gradu Zagrebu u okviru projekta financiranog sredstvima Europske komisije pokazalo je da se na salatama koje su u prodaji (analizirane sa tržnica i trgovinskih centara, zatvorene, one za komzumaciju bez pranja) nalaze mnoge bakterije, poglavito se pokazala visoka razina Eserihija coli. Istraživanje je imalo cilj naći način da se odstrane bakterije sa salata. Jedino je bakterije uklonilo slijedeće: salata ostavljena oko 2 sata u hladnoj vodi u koju je stavljena žličica limunske kiseline. Ili drugi primjer, za vrijeme rata devedesetih godina na Balkanu, strane vojne postojbe su dobivale naputak o konzumaciji svježeg voća i povrća koji kaže da se voće i povrće radi zagađenosti ne smije jesti bez da prethodno ne odstoji 2-3 sata u hladnoj vodi.

Kvalitetnih proteina nema samo u vrećicama iz fit ili bio dućana. Ako analiziramo gdje se nalaze u prirodnom obliku i kombiniramo te dijelove u cjelinu obroka, riješili smo sve. Šećer je uvijek bio loš izbor, ako se prehrana bazira na šećeru od malena teško ga je izbjegnuti ako je organizam naviknut na šećer koji stvara ovisnost i potrebu. Bijeli šećer se zamijeni fruktozom, tvorničke slastice prirodnima (nutela domaćom kremom od lješnjaka i kakaa bez šećera), grickači kolačima i domaćim sladoledom i voćem. Nakon spavanja, organizam je probavljao i razgrađivao hranu, najbolji je hranjiv energetski doručak. Iznenadili bi se koliko malo ljudi jede kvalitetno nakon spavanja, ili uopće ne jede, a organizmu je potrebno da se pokrene nutrienata, ali kvalitetnih. Voće i povrće treba nositi sa sobom u malim posudama i jesti pomalo u danu, kao međuobrok, nemaju kalorija, a nutritivno su visoko vrijedne namirnice. Neće vam trebati čokolada, jedete čokoladu i slatko zar ne, naročito na poslu? Recite si zašto, a zašto ne biste zamijenili kikiriki maslacem i voćem recimo. Za hladnih dana posudu držite na prozoru, u ljetu na klima uređaju i bit će bolje od sladoleda, ako ste baš ovisni o čokoladi, uzmite onu za kuhanje.

Primjeri doručka bogatog proteinima (bez šećera naravno):

chia kruh ili skandinavski, švedski (neki bogat sjemenkama, još bolje domaće napravljen), namaz od lana, šunka, buđola, prđut, paradajz, gorkasta salata pr. rikola ili matovilac, ribana mlada mrkva, komadi celera i sl.

na ulju pečeni komadi špeka, na njih lagano razbijete jaje da ostane cijelo, malo se zapeče pa žlicom samo poljeva vruće ulje po jajetu da ostane cijelo i razliva se slasno u tanjuru.

Grčki jogurt sa narezanim bademima, orasima, pistacijama, sjemenkama lana, chia, suncokreta, sjeckanim voćem smokvama, jagodama, brusnicama, možete staviti i meda ili kikiriki maslaca

Tost sa utisnjenim i namazanim avokadom, paradajz, pršut, špek, salata ili friški krastavac

Banane narezane, premazane medom, posute orašastim plodovima i sjemenkama i n akraju cimetom

Mozarela ili grčki sir, svježa narezana salata, sjemenke, prah spirulina alge, prepečen pršut ili šnite špeka na tavi, narezana svježa paprika

I da, kava bez koje se ne može. Bademovo mlijeko bez laktoza i šećera prodaje se svugdje, ugrije se i doda u espresso kavu ili nesicu ili već koju kavu pijete, ponese se sa sobom u posudici (shakeru, termosici, kava čaši) i pije polako ujutro. Tako ispušta proteine u tijelo, drži vas budnim i još bolji efekt – sitim do ručka. Obično mlijeko stvara sluz u organima, treba ga zamijeniti bademovim, kokosovim, rižinim, sojinim ako vam baš fali. Čovjek je sisavac koji mlijeko koristi samo kratko dok ne pređe na krutu hranu i tu treba stati. Jogurt, kefir je već drugačije obrađen i koristan sa alkalne strane.

Proteini asociraju na vježbanje, na potrebu dodatne prehrane zbog intenzivnijih potreba odnosno pojačane fizičke aktivnosti ili na disbalans inzulina uzrokovan metaboličkim promjenama organizma. Najbrže snagu razvija šećer i slatko, ali to je opsjena koju treba odbaciti i zamijeniti proteinima sa malo ugljikohidrata. Proteinski ručak, riba na žaru i povrće, jednostavno. Na riječ riba većina asocira kosti i strah od kostiju. Kupite tunu ili losos odrezak, nemaju kostiju a puni su proteina, B vitamina, esencijalnih masti, brzo su gotovi na žaru ili uvaljani u brašno i prženi u ulju i cijenom ne premašuju ribu u konzervi. Obrok se preporuča barem jednom tjedno, iako ima i mnogih drugih riba sa malo kostiju ako su vam one problem: orada, brancin, pastrva.

Ako mislite da proteini trebaju samo sportašima i onima koji vježbaju, recite mi zašto vi ne vježbate? Ma još bolje, recite sebi zašto! Ja vam svaki dan vježbam nakon posla pola sata do 45 minuta, kombiniram yogu, tae kwon do vježbe i tai chi, ukratko ono što najbolje znam da radim ispravno. Ako nemate iskustva, naučite, upišite tečaj, gledajte na You Tube kanalu, skinite aplikaciju na mobitelu, posudite cd, pretplatite se na tv kanal sa vježbama, ma sve vam je nadohvat u okolni. Ne treba vježbati radi vježbanja već da se tijelo rastegne, pokrene, bude u formi, da se duh koji ne može van iz tijela opusti i poleti. Ako osjetite bol, imate odmah jasan komunikacijski kanal sami sa sobom što treba popraviti, ne morate sve ostaviti tijelu, možete mi i samo pomagati dodacima prehrani, promjenom načina života i vježbanjem.

Zaključno, mislim da vam ne trebaju dodaci proteina, nađite ih u prirodom obliku i spojite u prehranu, neće proizvesti nuspojave i bit ćete bolje ali ako se riješite šećera i zamijenite ga drugim oblikom slatkoga. Proteina ima u mesu, ribi, jajima, siru, paradajzu, najviše u sirutki i zrelim trešnjama, najzdraviji su proteini crvi u trešnji a ne trešnja. Ne trebate postignuti vrhunce u svemu, pa i vježbanju, dovoljno je da pomognete organizmu da najbolje radi, da se brinete za njega kao što on brine da vama bude dobro. Nađite svoj put, sprijateljite se sa sobom i živite zadovoljno.

https://www.facebook.com/radulovic.com.hr/

Read more
Europska unija nakon izlaska Velike Britanije i benefit korisnicima EU fondova od novog EU koncepta
14th kolovoz 2017
1,171

Europska unija nema ambiciju za daljnji integracijski stadij USE, United States of Europe ili se barem ograđuje od takvih ambicija u svim dosadašnjim javno objavljenim zaključcima. S jedne strane takva politika unije omogućuje Europskoj uniji redefiniranja temeljnih vrijednosti s vremena na vrijeme usklađujući se sa međunarodnim kretanjima političkih odnosa ostavljajući prostor za nacionalni suverenitet članica. Ipak, odluke donose političari. Europska Unija nakon Brexita u narednom proračunskom razdoblju više neće biti ista, prateći kretanja izmjena tematskih politika posve je sigurno. Ukazuje se prilika za unutarnje EU promjene u raznim područjima i ona se doista pokreću u raspravama i preporukama u značajnim temama. Dobrobit novog dizajna EU-27 mislim da će se realizirati na pojednostavljenju administrativnih barijera prilikom korištenja EU fondova, odnosno prilikom apliciranja i implementiranja istih. Veliki pomak u tom pogledu dogodio se ovih dana, posve neprimjetno analiziran u hrvatskim medijima.

Visoka grupa neovisnih stučnjaka za Kohezijsku politiku Europske unije predstavila je 8. kolovoza 2017. Final paper preporuka na  Commission’s White Paper on the Future of Europe (ožujak 2017) u kojem  naglašavaju važnost pojednostavljenja pravila i procedura za dobivanje sredstava iz EU proračuna ponajprije za gradove i županije, te daju jasne preporuke Komisiji kako da prilikom sastavljanja proračuna nakon 2020-te godine pravila skrate i većinu izbrišu.

Koji radikalan prijedlog na visokoj EU razini, ali ne i pogrešan, odnosno takav prijedlog je vjerujem izrekao svatko tko je bio korisnik EU sredstava i to ne samo jedan puta. Zanimljiv je to razvoj međunarodnih financijskih događaja iz aspekta praćenja kretanja EU fondova. Argument koji navode za ovakve odluke ponajprije leži u činjenici da će se na taj način uštedjeti vrijeme i novac onima koji se javljaju za EU sredstva. I doista, analiza odbijenih na natjecanjima za EU sredstva pokazuje gotovo nevjerojatne razloge odbijanja za koje ne biste ni pomislili, navesti ću drastične primjere: krivi font slova, krivo adresirane koverte, izostavljanje numeriranja i potpisivanja svake stanice itd koji idu u prilog odlukama za odbijanje ponude projektnog prijedloga, koji se zapravo nije niti sadržajno pogledao, niti analizirao, iako je možda sadržajno isti projektni prijedlog mogao biti i najkvaliltetnija ponuda, ali nije niti došla na svijetlo razmatranja Povjerenstvu za odabir i odluke. Strašna pomisao da se radi sitničavosti gube velike i važne stvari u EU, a istovremeno veličaju birokratska postavljanja sve viših barijera.

Interesantno je sagledati da je Komisija donijela odluku o osnivanju grupe stručnjaka 2015 za razmatranje EU fondova (koga zanima odluka neka ju pročita: EC 10 July 2015 C 2015, 4806 final, a tek nakon izlaska Velike Britanije iz EU oni donose ovakve preporuke na desetom sastanku održanom usred ljeta 2017. Podatak koji intrigira da se istraži tko tamo razmatra unapređenje kretanja implementacije EU fondova na nacionalnim, regionalnim i lokalnim razinama, naravno: predstavnici nacionalnih  i regionalnih vlasti i privatni sektor, u sastavu onih koji imaju osobna iskustva ili testimonies (kako bi EU birokrat rekao) u provedenim EU projektima iz zajedničkog proračuna. Digresija glede zajedničkog proračuna u aspektu raspona proračunskih primitka i rashoda je komplementarna ovoj analizi. Na navedenom desetom sastanku (tempo održavanja sastanka je bio 2x u 2015, 4x u 2016 i 4x u 2017 za sada) donose odluke za izmjenu postojećih pravila glede fleksibilnosti, umrežavanja, jačanja financijskih perspektiva za poduzetništvo SME s naglaskom da se poduzetnike uključi na sve razine donošenja odluka, horizontalne supsidijarnosti, usklađivanja pravila u različitim EU fondovima i istrumentima (CF, Horizon 2020, Cosmo, EFSI), redefiniranja uloga regionalnih komisija za monitoring, zabrane izmjene pravila tijekom implementiranja projekata, uvođenje principa „de minimis“, jasno postavljena i definirana pravila koja se ne može proizvoljno tumačiti i pod cijenu brisanja postojećih pravila. Poslovni sektor predlaže uvođenja pravila koja su razumljiva svima u SME, uvođenje jasnih kanala komunikacija između onih koji daju i primaju EU sredstva iz fondova, predlaže se i uvođenje kontakt točke za SME u tom pogledu, nadalje jasno definiranje organizirane i koordinirane suradnje između svih SME koji koriste EU fondove a na svim razinama (po projektu, po fondu, po državama itd).

Ako je procedura trajala dvije godine za rasprave, analize i izradu dokumenta, pa makar bio on i Final paper o pojednostavljenju procedure, birokratski je to možda realno potrebito vrijeme, ali iz aspekta korisnika EU fondova preinertno je i preskupo za provedbeno tijelo i korisnika. Ipak, EU priprema odličan napredak za stručne i obrazovne kadrove, poduzetnike i inovatore, ima nade da struka pobjedi birokratizaciju, pravilnike i kočničare! Nakon čitanja svih EU dokumenata u okviru ovog područja, možemo samo zaključiti: Napokon! Koje olakšanje kad pomisliš da će te tamo u EU institucijama netko ozbiljno poslušati i ako nisi pisao fontom koji oni žele vidjeti, ako nisi ispunio obrasce na besprijekoran način, a samo si najstručnije i najznanstvenije napisao projektni prijedlog i svjestan si svog potencijala i mogućnosti koju ti ukida netko u nekom Povjerenstvu radi administrativnih barijera, ili još teži scenarij kada struka ne prati tempo izmjena u projektu pa se suoči sa nepoznavanjem procedura, koje rezultira u velikom revizijskom vraćanju sredstava koje i niste uložili sami, već vam je proračunski projektno određen kroz EU fond. Korisnici žele tipični recimo bankarski Ugovor koji jamči brze financije uz minimalne izmjene nedefinirane (ugovorom) i fer dioničku igru tijekom implementacije. Pa zar to ne bi trebao biti obostrani konačni cilj? Naravno, u paru sa tim idu još bolja kretanja u aspektu smanjivanja birokratskih procedura u EU institucijama. U dokumentu se navodi primjer da se samo u kohezijskoj politici nalazi više od 600 stranica regulative koju prati više od 5000 stranica vodiča za provedbu politike. Ovakvim usklađenjem SME ne bi gubile vrijeme na čitanju svih pravila, već bi prvo primjenile nacionalna, a koja nema u nacionalnima njih bi nadopunili sa europskima.

Treba uzeti u obzir da su ovo preporuke koje će se nastaviti oblikovati tijekom narednih dvije godine, pomaci su radikalni, a da li će se ostvariti pratiti ćemo u proračunu. Sadašnji su bili povodljivi sa restrukturiranjem članstva nakon izlaska Velike Britanije, a izgleda da se odluke lakše i donose, barem nema velikih veta. Kako se proračun formira za 2018. pogledajte iz slike (klikom na sliku povećati ćete ju i možete proučiti. izvor: EC 2017). Nije nevažno napomenuti i da je Vlada RH (u sadašnjem sazivu) neovisno od Europske unije, a radi beskrajnih primjedbi krajnih korisnika projekata za koje su hrvatske institucije ispregovarale sredstva kroz EU fondove, pokrenula smjernice i preporuke za izmjene u pogledu pojednostavljenja procedura korištenja EU fondova na nacionalnoj razini kroz akreditirane institucije, što se može utemeljiti na činjenici da stručni kadar postavljen na politička mjesta vrlo brzo pokazuje rezultate koji su trenutno u daleko većoj prednosti od birokracije Europske unije.

Koji su bili povodi za ovakav zaokret u EU politici, pročitajte iz citata. Povjerenik za proračun Günther H. Oettinger, obrazložio je ukratko prijedlog:”Citizens expect the EU to do more, yet the EU budget is decreasing. To solve this dilemma, we must make the most out of every euro that we spend. And simpler rules make for better spending.”Povjerenica za regionalnu politiku Corina Creţu  je isktaknula: “Fewer and simpler rules mean better results and fewer errors. Let’s focus on what counts: improving the lives of citizens everywhere in Europe.”

EU proračun za 2018.

Read more
Što je crowdfunding i zašto ima šansu promijeniti svijet?
23rd siječanj 2017
1,368

Večina ljudi ima jednu nezahvalnu osobinu da nije naučila ili naprosto nema interesa za proučavanje pojava u vlastitom okruženju. Kako to izgleda u perspektivi mislioca: uzdignite jedan prst ispred sebe, pogled od vaših očiju do prsta je „ãtman“ dakle vaša aura se nalazi u tom području, sve što filtrirate kroz dah, osjećaji, vibracija, energetsko polje od prsta do kraja horizonta kojeg oko vidi, te od te točke do kraja univerzuma je „brãhman“, drugo i treće polje koje trebate shvatiti i dokučiti, sam organ oka vam više neće mnogo pomoći. Ovaj dio morate naučiti, ovaj dio puta u zapadnoj kulturi ne postoji, ne prati se i ne poima. Pojavnosti i zbivanja se propuštaju i ne znajući, voljela bih da kod svake nove pojavnosti zaustavite pažnju vrijeme, razmišljate i učite. Živimo u svijetu koji se zbog dostupnosti informacija širi kao svemir, izmjenjuju se podaci, ideje, širi se znanje u našem okruženju tolikom brzinom i novim oblicima da to ne možete ni pojmiti, ali biste trebali pratiti, čitati i učiti, barem povremeno.

Crowd, imenica eng. gomila, gužva, vrva + Funding glagol eng. financiranje; značenje crowdfunding-a grupnog financiranja je popularno prikupljanje sredstava na razini pojedinaca putem interneta za projekte od koje obje strane imaju koristi, bez velike administracije koju zahtjeva Europska unija, niti nacionalno zakonodavstvo. Možemo reći, crowdfunding je više od samog novca, ono koncentrira i uključuje ljude u projektu koje niste ni znali da postoje, koje nikada nećete niti upoznati, a koji se vežu uz vaš projekt. Koncept koji razbija poduzetničku dimenziju postojećeg poslovanja! Termin je rezultat globalnog kretanja zbivanja iz SAD-a, te tako 16.6.2016. u SAD stupa na snagu unutar Zakona o zapošljavanju Glava III ili popularno nazvana Crowdfunding regulativa. Ona otvara poslove malom gospodarstvu kroz crowdfunding model.

Da pozicioniramo kuda spada crowdfunding u Europskoj uniji (uniji zemalja u kojoj se Hrvatska nalazi), put gdje ćemo ju naći je: Europska komisija – područje Unutarnjeg tržišta, Industrije, Poduzetništva i SME. Ova je Uprava Europske komisije publicirala i Vodič za crowdfunding. Financiranje putem crowfunding-a može ići kroz pozajmice, vlasničke udjele, nagrade, donacije, podjele prihoda, zadužnice ili kombiniranjem više oblika zajedno.

Da li će ovakav oblik prikupljanja sredstava izmijeniti PCM ciklus europskih projekata vidjet ćemo. Za sada ovakav oblik jednostavnog rada sa brzim rastućim učinkom pokazuje iznimne financijske rezultate. Sa druge strane velika je razlika projekte implementirati kroz regulacijski okvir Europske unije i izvan njega putem ovog oblika, da li se radi o sukobu interesa, nameće se pitanje. Ne, jer se projekti koji se financiraju iz proračuna Europske unije financiraju ne putem growds-a, gomile, nego se financiraju institucionalno putem programa i fondova za koji građani odvajaju novce i koji se pozicioniraju u proračunu za određene svrhe koji se opet određuju na 5 godišnjoj razini i implementiraju se isključivo na razini registriranih institucija, a ne na razini građana/pojedinaca. Možda bi ovaj prodor financijskog oblika trebao potaknuti Europsku komisiju na smanjivanja pravila projektnih financiranja putem platformi Europske unije kako bi bila ukorak sa financijskim kretanjima (my personal recommendation to EC). Zapravo i sami znate ako se javljate na europski natječaj sa projektnom idejom kolika je to složena procedura u prijavama, iako smo u Europskoj uniji pa je većina dokumenata dostupna i na hrvatskom jeziku; a tek ako ste realizirali nekoliko europskih projekata onda ste zasigurno pobornik promjene i prilagodbe u ovom dijelu proračunskog financiranja Europske unije. Naprosto mora doći do pojednostavljenja procedura! Mora, jer se razvoj poslovanja ubrzava, proceduralno skraćuje i sve se općenito u slobodnom tržištu i društvu fleksibilizira u širokim granicama. Europska komisija mora iznaći načina da ide u korak sa stvarnošću u pogledu financija.

Možda niste čuli za crowdfunding termin, možda vam ne znači ništa, pod pretpostavkom da ne znate o tome, otkriti ćete jednu novu dimenziju uznapredovale povezanosti ljudi putem interneta širom svijeta. Obzirom da smo članica Europkse unije, počnimo od njezinih pravila. Europska unija je uspostavila na razini europske mreže crowfunding-a pravila rada, europskim rječnikom, non-binding Charter of crowdfunders rights. U Povelji se navode pravila svakog građana Europe koji sudjeluje kao investitor ili donator u paltformi ove vrste financiranja sa ciljem zaštite građana od neprofesionalnih investitora. Europska unija je uspostavila radne grupe za pravo i poreze zadužene za crowdfunding. Unutar legislativnog dijela crowfunding nije reguliran na razini Europske unije, niti u zakonodavnoj razini kod nacionalih jedinica. U okviru europskog zakona o tržištu kapitala nalaze se odredbe koje se mogu dovesti u relaciju sa crowdfunding-om. Svakako da Europska komisija neće ostaviti ovakvo kretanje novca  na interaktivnom utemeljenju bez institucionalnog odgovora i administrativnog uređenja, a do tada… Opet kad proučimo, Internal Market and Services DG, Unit G3 –Securities markets (zanimljivo je koje tijelo u Europskoj komisiji povodi raspravu, zar ne?) je u 2013.-oj proveo javnu raspravu na ovu temu i zaprimio 893 mišljenja. Ako vas zanima što se raspravljalo, pročitajte, mogu reći da je inspirativno. Najviše se u raspravi javljalo sudionika iz Francuske i Njemačke, što pokazuje koliko se njihova tržišta prilagođavaju globalnim kretanjima, recimo u usporedbi sa Hrvatskom. Možete li sada na ovom mikro području sagledati čime se zabavlja naša javnosti i mediji, koliko se važnim temama malo posvećuje pažnost, i to je naravno ciljno. U raspravi koju navodim, se zaključilo slijedeće: u crowdfundingu se radi o otvorenom pozivu, prikupljanju novca za specifičan projekt, putem interneta, u određenom vremenskom periodu novac se skuplja od različitog broja ljudi u manjim iznosima, social enterpreneurs mogu također koristiti crowfunding, navodi se. Prema analizama korištenima u ispitivanju javnog mijenja, na razini Europske unije 2011. i 2012.-te crowdfunding tržište dostiglo je vrijednost 1 milijardu eura.

Njemačka je primjerice regulirala tržište crowdfundinga u tri razine: jedna bez licence i dvije unutar pravila poslovanja sa različitim pristupima. I nekoliko drugih država donosi pravila za ova financijska kretanja: Italija, Francuska, UK itd. Korisno je provjeriti zakonodavstvo prije pokretanja projekta u crowdfunding-u da ne biste prekršili zakon. Preporučam pročitati i Izvješće Europske komisije o crowdfunding u okviru tržišta kapitala unije, zadnju verziju datuma 3.5.2016. Rezultati Izvješća su objavljeni u ožujku 2014. rado ću vam poslati ako vas zanima.

Jeste li znali tko su osobe akreditirane za crowdfunding od strane Europske komisije u Hrvatskoj? Svaka država ima svoje stručnjake pri Europskoj uniji, tako da unija ima mehanizme kontrole tržišta, ne brinite, sve se prati! Nemam ovlaštenja za reklamiranje nikoga, te zainteresiranima odgovaram ponaosob, dakle tri pravnika u Hrvatskoj sudjeluju u crowdfunding-u pri Europskoj komisiji. Kako se poslovni odvijaju na europskoj razini i izvan radara niste ni znali, zar ne? Jednako je tako sa civilnim društvom, kada pogledate rezultate natječaja i sklopljene ugovore u Europskoj komisiji onda vidite udruge koje odlično i transparentno rade na razini Europske unije, a da mi to nemamo uvida u medijskom prostoru. Znate zašto? Zato što su naučile osnove rada i uložile u sebe, jer danas živimo u svijetu ekspanzije znanja.

Crowdfunding oblik financiranja ostvaruje se putem globalnih platformi, u linku ispod možete pogledati 10 najkorištenijih platformi te navode najvažnijih podataka o njima; navodim vam samo prvih 5 iz ljestvice: Gofundme, Kickstarter, Indiegogo, Teespring, Patreon. Link se nalazi ovdje:  http://www.crowdfunding.com  Hrvatska ima platformu za crowdfunding Croinvest.eu koja uglavnom služi za projekte koji će se aplicirati na EU fondove, znači platforma za institucionalan rad sa proračunom Europske unije, nešto što treba razlikovati od prvonavedenog crowdfunding-a. Platforme crowdfunding-a su osnovane ovisno o interesima: znanstvene, umjetničke, medicinske itd, za komercijalne svrhe plaća se određeni postotak od zarade, 5% primjerice. Za zainteresirane postoje organizirane edukacije o kampanjama ove vrste, nije loše otići. Sve što treba za dobru crowdfunding kampanju je rad kroz platformu koju odabiru korisnici ovisno o djelatnosti, da li je financijski ili nefinancijski crowdfunding, i neizostavno jako dobar marketing na društvenim mrežama. Marketing ima neka pravila u ovom području, pa je potrebno uključiti slijedeće: javnost rada, upoznavanje korisnika i javnosti sa svakim dijelom projekta, virtualno sudjelovanje u provedbi projekta putem javnih objava putem slika i video prikaza, uključivanje puno poznatih osoba, tvrtki, uspostava interakcije sa svakom osobom na način otvorenog komunikacijskog kanala, davanje informacija, uljudno i prijateljsko odgovaranje na upite, brze reakcije, umrežavanje sa svim virtualnim i stvarnim likovima u kampanji. Lik imenicu možemo navesti za one koji nisu stvarne osobe, kao u nekoj internet igrici primjerice :-) Da bi se likove zadržalo u kampanji, korisnici moraju nešto dobiti, u skladu sa pravilima, dobivaju nagrade, popuste, zahvale javne i osobne i šire. Takvom komunikacijom se postiže da se svaki lik ili osoba ima osjećaj sudjelovanja uživo u provedbi kampanje jer se sve odvija pred njegovim očima i doista sudjeluju u svemu, što može motivacijski iznimno psihološki djelovati na sudionike, kao i na širenje kampanje u zajednici. Općenito ljudima je potrebna pažnja, zajedništvo i vidljivi rezultati rada u kratko vrijeme, sve što ovakav vid kampanje osigurava.

Zaključno, crowdfunding je način financiranja projekata koji nije zakonski čvrsto utemeljen, otvoren je za provedbu sa manjim ulaganjima, za one koji imaju vremena za dnevni rad na provedbi, stalnu interakciju sa sudionicima u kampanji, snažnu marketinšku platformu i tim koji će ju promovirati. Projekt je dobar koliko se uspije promovirati i uključiti široku masu sudionika što poznatijih javnosti da mogu uključiti nove sudionike, širi se kružno što znači ako se jedna osoba uključi, krug njezinih poznanika prati što ona radi na internetu, ako se jedan od poznanika ovog prvog u priči uključi on otvara drugi krug svojih poznanika i tako se širi internetom interes na temelju vjerovanja drugih koji su u kampanju ušli, te se putem interneta na jedan klik kampanja širi brzinom kojoj se uspije zainteresirati javnost i držati pažnju svih na okupu tako da se svi virtualno uključe u nju. Brz, jednostavan princip, savladiv svakome u kome je ključ uspjeha marketing!

 

Read more
150 pitanja zašto i 150 odgovora prema gospodarstvu o Europskim fondovima
16th srpanj 2016
1,656

Radeći na poslovima Europske unije od 2000-2007, zaprimajući mnoga pitanja iz sektora gospodarstva, a pritom voljeći svoj posao, sva pitanja sam zapisivala, prikupljala, tražila i slala odgovore hoteći da svi nauče što više i da što više rasterete nacionalni i gradski proračun kao bi se ta sredstva koristila na druge potrebe, nebitno sad koje, lako se raposredi prihodovni višak. Zašto ne objaviti neka najzanimljivija i najučestalija pitanja i odgovore, razmišljala sam 2007. godine a zašto ne iskoristiti sredstva Europske unije da se pokriju troškovi publikacije, zašto ne uključiti i druge entuzijaste koji žele multiplicirati znanje i drušveno odgovorno ponašanje na način da se znanje prenosi, inficira druge i potakne ih na korištenje novca iz EU…i da, ideja je podržana, nakon godinu dana oblikovanja, prepoznata od strane EU i pojavljena u javnosti, besplatno djeljenja svim gospodarstvenicima koji su to želeli, godina je 2007! E sad u 2016. godini pogledajte što se razmišljalo diljem zemlje o Euroskoj uniji. Link sam našla na internetu (hvala nekome):

https://www.scribd.com/doc/307424026/Kako-Do-Fondova-150-Odgovora-Na-Pitanja-Gospodarstvenika

Za mnoge projekte koje sam napravila, ne razmišljam o njima, naiđem negdje slučajno. Prvo mi padne na pamet kako je društvena odgovornost potpala u okvire političkih odabira najlošijih i manje loših kojima se daje prilika, a što mogu učiniti nego uništiti i raditi nered okolo. Zamislite jedan razred osnovne škole, učiteljsko vijeće odabire da će nastavu tijekom semestra voditi najlošiji učenici, možete li zamisliti kako završava semestar? Biste li prihvatili da je riječ o vašoj djeci? E pa obitelj i društvo imaju sponu istoznačnosti i međusobne uzročno posljedične veze. Razmislite malo drugačijim mislima o životu u kojem živite! Ako već ne radi društva, onda poradi svoje obitelji i sebe, dapače :-)

Read more
Korištenje tehnologija u svrhu investicija u sebe
17th lipanj 2016
1,725

Ako postavimo tezu da tehnologija postoji radi čovjeka, odgovara li postavka vašim korisničkim potrebama? Promatrajući načine korištenja tehnologije, može se zaključiti da većina nema dovoljno informacija ili inicijacija da tehnologijom poboljša stil života. Pokušati ću prenijeti paket usluga i probni testni period na način da predlažem da probate kretanje malim dijelom mojeg stila. Rezultat bio negativan (da vam se uopće ne svidi) ili pozitivan (da vam se baš svidi) odvesti će vas drugačijim putem od onoga kojim se krećete intelektualno ili ćete istim putem naći na stvari koje ste prošli i kojim se krećete, ili imate drugi smjer ovisno o interesima, kako god otvoriti će vam se perspektiva dimenzije u koju možete ući. Svijet je drugačiji nego su nas učili, sastoji se od više ulazaka u dimenzije koje mogu paralelno postojati, trebate samo ući i kretati se da bi se krugovi otvarali.

• Koristite pc, da naravno, proširite ga dodacima https://chrome.google.com/webstore/category/extensions?hl=hr

• Pratite tematski određene web lokacije, uštedite vrijeme i postavite RSS da ih prati za vas, naučite kako, ovdje je jednostavno objašnjeno http://www.ucionica.net/internet/google-reader-1275/

• Vozite se gradom u gužvama, žurite na sastanak, na putu ste, imate smartphone, instalirajte

Aplikacije Waze i Google Karte. Izbjegnite gužvu koristeći alternativne rute, zaboravite li gdje vam je auto, ili uzimate drugi, nađite ga putem Google aplikacije G (krugić u bojama)

• Radite projekte u timu, koristite aplikacije Trello, Assana ili Slack

• Prenosite velike datoteke, koristite Google docs & drive ili  https://www.transferbigfiles.com/

• Koristite Microsoft predloške  https://templates.office.com/

• Ubacite u text, ppt, ili rad moderne dijagrame, teme ili podloge https://www.gliffy.com/

• Inboxi u e-poštama su prevelikih sadržaja i količine, treba vam program za pohranu elektronske pošte u dva klika https://evernote.com/  (nadogradite inbox na računalu), povežite sync na više platformi, koristite sve mogućnosti, već i osnovni model bit će vam od koristi. Postavite više foldera, prebacite poštu i koristite u MS obliku kada vam treba sa svih uređaja

• Tražite odgovor na tematska pitanja https://www.wolframalpha.com/

• Trebate točnu vremensku prognozu, Norveški server, sa proširenjem prozora na računalu http://www.yr.no ili mjesečne prognoze, recimo za planiranje par mjeseci unaprijed  http://www.accuweather.com/

• Otiđite u FINA poslovnicu, ispunite formular i postanite e-građanin, sve osobne dokumente imate online  https://www.gov.hr/

• Bliži se godišnji, tražite smještaj http://www.airbnb.com

• Pogledajte na brzinu službeni pregled događanja u Europskoj uniji http://europa.eu/rapid/search.htm

• Zdravstveni problem, potražite odgovore koje sastavlja više od 3.300 eksperata http://www.mayoclinic.org

• Slušate radio dok radite, instalirajte na računalo u favourites   http://tunein.com/, volite časopise on line, nađite nešto što inače ne čitate osvježit će vam misli: https://issuu.com/explore

• Treba vam ideja, uđite u katalog ideja https://www.pinterest.com/

• Provjerite svoje znanje hrvatskog jezika  http://www.buzdo.com/pravopis/pravila.html

• Provjerite pravopisne greške https://hacheck.tel.fer.hr/

• Zabavljate se ppt ili video klipovima, navratite na http://www.wimp.com/

• Opasne sumnje, provjerite DNA (krvno srodstvo)  http://genos.hr/hr/prodajni-program/cjenik/

Odabir je trenutni, kad nađem vremena mogla bih ga nadograditi :-) nadam se da ste našli nešto za sebe što će vas veseliti u radu! Uz listu korisnih web stranica, neizostavno razviti naviku razgibavanja, istezanja, vježbanja bilo koje vrste. Postavljanje prioriteta je važno, koliko i razlikovanje što želimo od onoga što ne želimo, investiranje u sebe je još važnije, netko investira u formu oblikovanjem materijalnog vanjskom pojavnošću, netko u sadržaj intelektualnim i duhovnim bogaćenjem, obje su sâmo investicije (self investment), cilj je isti: biti zadovoljan postignutim i pokazati drugima napredak. Pokrenite se ! U intelektualnom, emotivnom i fizičkom smjeru!!!

Read more
Digital APPS word, paper or e-inscription?
28th ožujak 2016
1,575

Digital world became our second live life, we even can not exist without it, trying to improve it with new innovative issues. During free time I try to find something new what can make me feel happy and I like to deal the joy with you hoping you will be inspired with me and try something similar. I shall be glad to know your reaction or if you will discover me some features or apps which is amazing for you. On Smartphones I using often two or three walls as dashboard, wittingly say dashboard because it it for that purpose: notebooks, post it, papers, memo deco notes, some scrapbooks.

Read more
Where are calls for proposals in EU? Post on request :-)
10th veljača 2016
1,371

Often question about EU funds is where are all calls published, whre are visible and how to submit project?

Read more
Gender gap analize i drugačiji pogled na ekonomiju 21. stojeća
26th lipanj 2015
1,277

Razmišljanja žena u kontekstu ravnopravnosti spolova se razlikuju ovisno

Read more
Position of gender equality in EU policy
21st svibanj 2015
1,216

Where is position of gender policy in European Union is  one of the crucial question

Read more