mr.sc. Nensi Radulovic, prof.
Expert of European Union policy
&
Foreign and Internal International Policies Relations
29th travanj 2023
981
Recenzija Samsung Galaxy S 23 Ultra

Razlozi za kupnju: promjena mobitela, Samsung promocija (uz kupnju mobitela, poklon sat), https://www.samsung.com/hr/offer/epic-offer-2023/ odlične specifikacije kamere ili nešto drugo?

Ako mene pitate, da li je to novi Note, reći ću vam: DA (veliko da), zato jer ima sve performanse Galaxy Note serije. U usporedbi sa legendarnim Note 4, čak mu je veličina ekrana ista sa ravnim rubovima, ne baš kao na Note seriji, ali može vizualno proći kao e-bilježnica neke japanske Traveler’s Notebook veličine. Postoje fanovi Note serije, u koje spadam i to je osnovni razlog za odabir S 23 Ultre. Kao korisnik Galaxy Note 9 čekala sam da iziđe novi model izvrsnih performansi sa AI (Artificial Intelligence) i softwerom sa višegodišnjom nadogradnjom. Kada je izišao u prodaji, dilema oko kupnje nije bilo.

Priča ide ovako: u promotivnom periodu, jer se najviše isplati, odnosno u cijenu mobitela dobiva se Galaxy Watch 5 u dvije varijante 40 i 44, kupujem zeleni S 23 Ultra. Za Galaxy sat se registriram preko mobitela na Samsung.com stranicama (registracija preko PC-a nije moguća) i zapnem kod upisivanja broja telefona (nejasne upute). Ljudi moji, Samsungovci su me oduševili brzinom i kvalitetom odgovora. Započneš chat, odmah se jave, daju ti precizne upute, zum-zum i riješiš problem. Dakle, nisu to razgovori kao sa operaterima, kada postaviš pitanje, odgovaraju nezainteresirano i bez konkretnog odgovora. Sve pohvale, Samsung ekipa, zakon ste! Sat se ne dobiva pri kupnji mobitela, za njega se registrirate i dobijete ga u neko dogledno vrijeme, ali o tome ću vam pričati kada ga dobijem. Galaxy sat kojeg već koristim godinama sam postavila putem bluetootha sa mobitelom, vrlo glatko je sve prihvatio. Putem WiFi mreže sam S 23 Ultru povezala sa Samsung televizorom i Samsung tabletom, preko bluetootha povezala sa autom, preko kabela povezala sa kompjuterom za korištenje Samsung Desktop Experience, odnosno sa DeX podrškom i sve je išlo brzo i jednostavno.

U paketu sa mobitelom se dobiva samo kabel za prijenos podataka. Preuzela sam sa službene trgovine aplikacija na oba mobitela Smart Switch aplikaciju, na dosadašnji Galaxy Note 9 i novi Galaxy S 23 Ultra, povezala ih kabelom koji se dobiva u paketu s mobitelom i prenesla sve sa starog na novi mobitel. Kada kažem sve, mislim na sve aplikacije sa njihovim sadržajem i podatke. Sa kabelom sam prenosila radi veće brzine, druga mogućnost je prijenos preko WiFi mreže, što ide sporije. Za 20 minuta novi mobitel je bio spreman, izgledao je isto kao i stari, sve je bilo isto, uz nekoliko novih aplikacija koje se dobiju na njemu. Nema potrebe postavljati tonove zvona za pozive, sms poruke, alarm, sve sam prenesla sa starog mobitela.

Postavljanje dual sim kartice je neobično, obje kartice se postavljaju u SIM utoru jedna uz leđa drugoj, što je neuobičajeno. Po postavljanju, trebalo mi je jedan dan da otkrijem kako rade obje sim kartice. Punjača u paketu nema, niti slušalica, kao u prethodnim modelima, kažu radi očuvanja okoliša. Ako nemate punjač od ranije, morati ćete investirati u brzi Samsung punjač. Žičane slušalice nisam mogla uključiti, jer više nema utora za slušalice. Ali, domislila sam se kako i dalje koristiti odlične žičane Samsung slušalice. Povezala sam ih preko USB Tip-C kabela sa S 23 Ultra. Mobitel ima snažan i kristalno jasan zvuk, pruža vrhunski užitak za slušanje muzike. Mobitel više nema niti utor za dodatnu memorijsku karticu, ali postoje modeli sa više memorije, do 512 GB.

U postavkama se definira koje društvene mreže ćete koristiti istovremeno sa oba broja telefona. Znači imate dva whats up-a, dva viber-a, dva facebook-a, dva messengera. Dok poruke sa društvenih mreža sa obje sim kartice rade on time, sms poruke sa druge sim kartice se ne primaju istovremeno. Proučila sam forume na temu kako se sms poruke sa oba broja ne dobivaju istovremeno, odnosno većina korisnika ne može doći do sms poruka sa drugog broja. Zapravo sms poruke na oba telefona rade, ali na poseban način. Sa dva prsta se otvori gornja roletica na telefonu i pojavi se opcija izbornika oba telefona i obje Internet mreže. Kada se postavi jedna mreža, otvaraju se sms poruke sa tog broja, kao i aplikacije, pr. A1 aplikacija ( za kontrolu potrošnje, što je važno) radi sa tog broja kao i sve ostale. Zaključno, ovaj mobitel daje više mogućnosti za rad. On jeste poslovni mobitel, mali tablet, odnosno phablet.

Žičane slušalice koristim iz dva razloga. Prvi je jer preferiram žičanu vezu, ne brinem da li sam izgubila slušalicu, ne brinem o punjenju (pomalo me nervira punjenje svih uređaja svaki dan, podsjeća me na nekadašnje Tamagotchi digitalne igračkice za djecu. Drugi razlog je moj hobi, praćenje znanstvenih istraživanja. Znanstvenici, fizičari su vezano uz opasnost od korištenja mobitela zaključili da se zvuk bezžičnim slušalicama ne prenosi direktno u oba uha, nego samo u jedno, a signal se prenosi kroz glavu u drugo uho. Postoji i znanstveni savjet oko uspostave poziva koji koristim godinama. Kada se poziva nekoga, telefon se ne drži na uhu jer to nije fiksni telefon! Mobitel se drži do uspostave poziva u ruci i tek onda prinosi na uho, jer je u trenutku uspostave poziva emisija radiovalova najveća. Mozak treba čuvati.

Sve ostalo funkcionira kao i na prethodnim modelima. Veliki zaslon od  6.8″ ima širok spektar boja (16 M dubine boje) i razlučivosti, odlično reagira na dodir, funkcionalnost upravljanja uređajem putem otiska prsta pruža vibrirajući feedback. Kukcanjem na zaslon otvara se ekran sa šifrom, otiskom prsta, prepoznavanjem lica ili uzorkom. Dimenzije mobitela su: 162 x 75.5 x 8.5 mm. Veliki ekran je ugodan za gledanje videa, igrica, pregleda društvenih mreža i svaki rad. Ima snažno pozadinsko osvjetljenje koje ga čini jasno vidljivim i u veoma svjetlom okruženju, kao što je to recimo prilikom korištenja na jakom suncu.

Kamere su puno jače, sa puno mogućnosti uređivanja slika. Glavna kamera ima 200 MP, druga kamera ima 3x zoom sa 10 MP, treća ima 10x zoom sa 10 MP, širokokutna kamera ima 12 MP i selfie kamera ima 12 MP. Glavna kamera ima digitalni zum do 100 x, uređaj predlaže i savjete kako se snimaju zvijezde noću. A da može uvećati i približiti svašta, zaista je fascinantno, neusporedivo sa ikojim drugim mobitelom do sada. U daljini se može jasno vidjeti svaka travka, ptičice, svi sitni detalji u prirodi tako jasno; oduševiti će svakoga. Pet istaknutih kamera na poleđini lijepo izgleda, ali je maskica je neizostavna, iako mi je žao jer mobitel dobro sjeda u ruci i jako lijepo izgleda. Novitet u fotografijama je što možete sa fotografije ukloniti što želite ili izrezati što želite u zasebnu fotografiju. Primjerice slikate više osoba, jednu olovkicom zaokružite i izvučete iz te slike u zasebnu ikonu, šaljete ju, stavite u galeriju ili slično. Noćne slike ispadaju vrlo jasno vidljive.

Ne znam kako Leica kamera, odnosno Leica leće slikaju na najnovijem Xiaomi mobitelu, da kažem da je ovaj mobitel jači u kameri. Leica je tvornica leća koja je imala veliku popularnost i bila u kategoriji najboljih leća za fotoaparate godinama. Ako imate iskustva, ostavite komentar.

Olovkica je puno čvršća od prethodnih S pena, nalazi se na suprotnoj, lijevoj strani od uobičajenih. Njezine performanse su standardne. Bilježnica nema puno template podloga, nema kalednara, planera, slikica, kao na prošlim Note serijama, ali se mogu nadograditi u Samsung Store. Olovkom možete pisati i crtati u kalendaru, što nije neka novost, kao i dodavati svakom događanju mali stickers, stickersi se mogu nadograđivati, što preporučam. Olovkicom možete crtati i pisati po slikama. Nestala je bitna značajka olovkice da se njome skrola po društvenim mrežama kada se prisloni uz donji rub ekrana, što je bilo vrlo korisno i ne znam zašto su to izbacili. Za nove korisnike ove serije, interesantno je da sa olovkom možete slikati tako da mobitel postavite negdje u prostor i zračnom naredbom okinete sliku. S olovka pruža opcije prevođenja riječi u tekstu, odnosno na aplikacijama, izrezivanje teksta i spremanje, izdvajanje teksta, povećalo i  mnoštvo igrarija.

Samsung edge panel je vrlo koristan, možete ga postaviti na bilo koje mjesto na desnoj strani ekrana i putem njega imati brz pristup aplikacijama ili imati prečice za razne radnje. Posebno korisnim mi se do sada pokazao panel sa najvažnijim telefonskim kontaktima koje pozivam (obitelj na prvom mjestu, kako i treba biti), bilježnice, kamera i ostalo. Imate mjesta za nekoliko panela, postavite ih po potrebama.

Poruka na zaključanom zaslonu mi se uvijek sviđala na Samsungovim modelima. Ostavim ICE broj nadajući se da će ga neki pošteni nalaznik vratiti, ako se izgubi  ili u hitnoj potrebi nazvati ICE broj na ekranu. Mislim da je koristan i kod osoba sa zdravstvenim problemima, da postave dijagnozu i krvnu grupu na zaslonu za eventualnu hitnu medicinsku intervenciju. Ekran dozvoljava dosta teksta za postavljanje.

Baterija Li-Ion 5000 mAh drži kod umjerenog korištenja mobitela jedan i pol dan, moglo je i bolje. Ovaj model ima bezžično brzo punjenje. Ponekada zaboravim napuniti sat kod kuće, sa Ultrom je ovo ništa lakše, sat se postavi na sredinu stražnje strane mobitela i punjač se aktivira tako da mobitel postaje punjač za sat ili drugi mobitel ako treba. Zamislite zanimljivu situaciju, usred sastanka vaša bliska kolegica ili kolega se uspaniči jer joj se prazni mobitel, a nema punjač i ti joj ponudiš svoj mobitel da na njemu malo dopuni bateriju dok ne dođe do punjača.

Ako niste imali Note mobitel, S 23 Ultra će biti revolucionaran preokret za novog korisnika, jer njegove mogućnosti su daleko iznad vaših očekivanja. Uvijek iznenadi nekim novim potezom, ubaci se sa nekim savjetom kada otvorite neku opciju. Radi vrlo glatko i brzo, na dodir odlično reagira. Kada ga kupite, prvi dojam se sažima u ljepoti ekrana (rezolucija ekrana je 3088 x 1440), bojama, ergonomiji uređaja; drugi dojam se odnosi na jake podražaje (vibriranja, otiska prsta, zvuka uređaja, muzike, tonova), tako da ste već u startu iznenađeni koliko je ovaj uređaj drugačiji od drugih i onih iz galaksije. Mislim da nema boljeg mobitela na tržištu, a na vama je da presudite koliko se slažete samnom.

About the author

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.