mr.sc. Nensi Radulovic, prof.
Expert of European Union policy
&
Foreign and Internal International Policies Relations
18th lipanj 2020
2,411
Post-covid period prilagodbe digitalizacije bilješki iz Moleskine i Oxford rokovnika

Bilješke, rokovnici i planeri su neizostavan dio studiranja, vođenja poslova i privatnih bilježenja. Još ne tako davno nosile su se bilješke posvuda u torbama. Tijekom cijelog obrazovanja zapisivali smo predavanja i nosili tekice, sa sobom u torbi. Tijekom poslovne karijere, zapisujemo u rokovnike, planere i držimo ih u uredu. Izvan ureda poslove ne možemo obaiviti jer nam nedostaju informacije koje ona sadrže, ali ih možemo ponjeti sa sobom, zatim se mogu izgubiti ili zametnuti, pa ih zaboraviti ponjeti na posao. Kako se mijenjaju vremena, tako se treba i prilagođavati. U post-covid periodu mijenjaju je metode rada, digitaizacija i povezivanje putem inetrneta je presudno za studiranje, poslovanje i prijateljska druženja. Primorani smo prilagoditi sebe i svoj rad novim alatima i instrumentima rada.

U ovom tekstu namjera mi je poučiti one koji nemaju iskustva kako digitalizirati bilješke u malo vremena i sa minimalnim ulaganjima i pohraniti ih u mobtel. Kako ih koristiti u mobtelu, na računalu i u papirnatom obliku. Ključna riječ je besplatna usluga. Ovo je samo jedna u nizu tehnoloških čuda koje imate na raspolaganju i sa kojima će vam sve biti jednostavnije.

Kako rekoh, u današnjem tehnološkom vremenu uz minimalne investicije moguće je sve nositi u mobitelu po modelu: skeniraj bilješke, ubaci slike, složi foldere, pohrani u oblaku, podijeli mailom ili putem dokumenata, whatsapp aplikacije ili drugim digitalnim putem s drugima. Recimo hipotetski da pripremate prezentaciju u uredu ili pred klijentima, što je jedna jednosatvna radnja. Pripremite materijale i onda može poći po zlu u tehničkom dijelu realizacije. Putem digitalizacije, možete svojim korisnicima poslati prezenatciju unaprijed u digitalnom obliku, bez flipcharta, projektora, pokazivača i drugih pomagala, a ako imamo u vidu na post-covid promjenu poslovanja, onda je ovakav vid poslovanja i neophodan. Predlažem vam da skinete apikacije na mobitel. Proučite kako se koriste i krenete u rad. Možete poći od nulte točke ili digitalizirati već postojeće  ili stare bilješke. Digitalizacija starih i važnih bilješki i njihovo pohranjivanje u mobitelu putem aplikacija me oduševljava i predlažem ju i vama. Ona osigurava višu razinu produktivnosti u poslu kada imate sve važne upute, bilješke, skice i sl. uz sebe u mobitelu jer omogućuje brzo i kvalitetno rješavanje zadataka. Osobno sam godinama koristila digitalne bilješke putem Evernote aplikacije. Kada je Evernote omogućio proširenja za Moleskine bilježnice, to je bilo pravo veselje. Evernote pruža širok raspon usluga i mogućnost za suradnju sa urednicima aplikacije, što mene osobno veseli. Moleskine su funkcionalne tekice sa puno papira visoke kvalitete i velikim đepom na poleđini. Mali rokovnici uvijek lijepog izgleda za svaku priliku i potrebu. Uz Evernote aplikaciju Moleskine bilješke se nose digitalizirane u mobitelu. Uz mobitel, dostupne su i na računalu i tabletu, tako da ste uvijek u mogućnosti uzeti bilješku, urediti ju, slati nekome, prekonvergirati u PDF format i koristiti druge dostupne alate. Obrnutim putem, bilješku možete bilo kada i gdje uraditi, pohraniti, potom ju isprintati i umetnuti u rokovnik, planer ili bilježnicu.

Iza Moleskinovog spajanja uslijedila su neka nova. Osim Moleskine bilježnica u Hrvatskoj su dostupne i Oxford bilježnice. Razlika je u tome što Oxford bilježnice imaju označene rubove za skeniranje i one se digitaliziraju putem Scribzee aplikacije. Oxford tekice su povezive preko Scribzee sa Evernote aplikacijom što znači da možete zajedno nositi u mobitelu digitalne Moleksine i Oxford tekice. Obje tekice možete naručiti preko interneta gdje se prodaju razne vrste, od kojih ćete zasigirno izabrati nešto za sebe. Kvaliteta papira je visoka što je recimo meni ključno kod odabira i ima dovoljan broj papira.

Oxford i Moleskine original notebooks

I što više, usluge digitalizacije su besplatne. Potrebno vam je odvajanje vremena za učenje kako digitalizirati tekice i kako ih koristiti. Rado ću vas poučiti, ako se pokaže daljnji interes (ostavite komentar). Možete proći i Bullet journal 2020 tečajeve i primjeniti ih na tekice Moleskine ili Oxford. Imate li slična iskustva sa digitalizacijom? Naučite me nešto novo da se zabavim.


Linkovi:
Evernote aplikacija: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.evernote&hl=hr

Scribzee aplikacija: https://play.google.com/store/apps/details?id=com.hamelin.wanapp&hl=hr

Moleskine bilježnice: https://gb.moleskine.com/en/

Oxford bilježnice: https://www.my-oxford.com/int-en

About the author

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.