Živjeti u europskom digitalnom okruženju
30th ožujak 2015
1,440
Živjeti u europskom digitalnom okruženju

Približava se dvije godine članstva u Europskoj uniji a premalo je europskih politika objavljeno, popularizirano u zemlji. U nacionalnom okviru premalo je tema koje se bave životom institucija koje pokreću rad unije i njezin životni ciklus, svakako se ova vrsta ne prenošenja informacija reflektira na građanski osjećaj ne pripadnosti uniji.

Prateći globalne trendove u komunikacijskoj poveznoj internet tehnologiji ili europskim terminom označene europske digitalne ekonomije i društva, Europska komisija pod vodstvom Junckera najavljuje nove EU smjernice u cilju osnivanja jedinstvenog digitalnog tržišta Europske unije. Na tragu toga u svibnju 2015. započeti će razgovori u Komisiji o temama protočnije e-trgovine pogotovo za male i srednje poduzetnike (cilj je postizanje povećanja od postojećih 15% na godišnjoj razini), prevladavanja i rješavanja diskriminacije online usluga koje europljani koriste u zemljama EU izvan mjesta stanovanja, modernizacije autorskih prava u pogledu kopiranja raznih online sadržaja s aspektom pružanja širih mogućnosti umjetnicima i korisnicima, pojednostavljenje stopa PDV-a, reforma telekomunikacijskih pravila i dr. Jednako tako Komisija je na tragu usvajanja Uredbe o zaštiti online podataka kako bi se zaštitili korisnici koji osobne podatke ostavljaju na internetu.

Sa širenjem generacija komunikacijskih mreža od 1G preko 2G, 3G i 4G, online platforme (kao trgovina aplikacijama, društvene mreže i sl.) postaju sve važnije u razvoju europskih politika. Procjenjuje se da će se u periodu do 2020. godine više od 90% europskog stanovništva starijeg od 6 godina koristiti mobilnim telefonima, te da će se za 40% povećati korištenja cloud pohranjivanja podataka. Novi izazovi otvaraju prostor za razvoj 5G mreže u Europi, koja predviđa široku bezmrežnu (wifi) pokrivenost te korištenje ne samo u individualne svrhe; već za potrebe javne administracije, malih i srednjih poduzeća; razvoj prometnih usluga, policije, industrije i dr. sa krajnjim ciljem jačanja ulaganja i privlačenja stranih investicija. Za razvoj 5G mreže, Europska unija je predvidjela 700 milijuna € putem modela javno privatnih partnerstva i predviđa da će nova mreža otvoriti drugačiji način poslovanja i komuniciranja.

About the author

Odgovori

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.